Πρόγραμμα

ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΙΚΗ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΤΗΣ ΘΑΛΑΣΣΙΑΣ ΠΡΟΣΤΑΤΕΥΟΜΕΝΗΣ ΠΕΡΙΟΧΗΣ ΤΗΣ ΓΥΑΡΟΥ

ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΙΚΗ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΤΗΣ ΘΑΛΑΣΣΙΑΣ ΠΡΟΣΤΑΤΕΥΟΜΕΝΗΣ ΠΕΡΙΟΧΗΣ ΤΗΣ ΓΥΑΡΟΥ
© Γιώργος Στεφάνου / WWF Ελλάς

Είδη

Μεσογειακή φώκια

Φορέας

WWF ΕΛΛΑΣ

Διάρκεια Προγράμματος

Μάρτιος 2023 - Δεκέμβριος 2025

Περιοχή

Γυάρος (Κυκλάδες)

Η ΑΝΑΓΚΗ

Η μεσογειακή φώκια (Monachus monachus) είναι ένα απειλούμενο θαλάσσιο θηλαστικό και το μόνο πτερυγιόποδο είδος που συναντάται στην Μεσόγειο Θάλασσα. Η Ελλάδα φιλοξενεί τις μισές μεσογειακές φώκιες στον κόσμο και ο μεγαλύτερος αναπαραγωγικός πληθυσμός τους βρίσκεται στην Γυάρο, στις Κυκλάδες. Η παρουσία αυτού του απίστευτα σημαντικού πληθυσμού ήταν ένας από τους κύριους λόγους για τους οποίους το WWF Ελλάς και οι εταίροι του, επικέντρωσαν τις προσπάθειές τους στο συγκεκριμένο νησί, επιτυγχάνοντας τη δημιουργία της Θαλάσσιας Προστατευόμενης Περιοχής Γυάρου η οποία θεσμοθετήθηκε από την ελληνική κυβέρνηση το 2019.

ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ

Για την επιβίωση και την ανάκαμψη της μεσογειακής φώκιας, το WWF Ελλάς συνεχίζει να διαδραματίζει ενεργό ρόλο, μέσω δράσεων συνηγορίας και παρεμβάσεων, προκειμένου να εδραιωθεί η επί τόπου διαχείριση της Θαλάσσιας Προστατευόμενης Περιοχής Γυάρου.

Στο πλαίσιο του προγράμματος εντάσσεται η έναρξη της λειτουργίας της Μονάδας Διαχείρισης Προστατευόμενων Περιοχών Κεντρικού Αιγαίου, υπό την εποπτεία του Ο.ΦΥ.ΠΕ.Κ.Α., η οποία είναι πλέον στελεχωμένη με εξειδικευμένο προσωπικό για τη διασφάλιση της αποτελεσματικής διαχείρισης και προστασίας της περιοχής. Επιπλέον, στο πλαίσιο του προγράμματος, θα γίνει μεταφορά του συστήματος απομακρυσμένης επιτήρησης της ΘΠΠ Γυάρου στον Ο.ΦΥ.ΠΕ.Κ.Α. Τέλος, μέσα από το πρόγραμμα τίθεται σε εφαρμογή σχέδιο πληθυσμιακού ελέγχου των άγριων χοίρων που απελευθερώθηκαν πρόσφατα παράνομα στην Γυάρο, επιτυγχάνοντας τη μείωση του πληθυσμού κατά 70%.