Πρόγραμμα

ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΙΚΗ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΤΗΣ ΘΑΛΑΣΣΙΑΣ ΠΡΟΣΤΑΤΕΥΟΜΕΝΗΣ ΠΕΡΙΟΧΗΣ ΤΗΣ ΓΥΑΡΟΥ

ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΙΚΗ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΤΗΣ ΘΑΛΑΣΣΙΑΣ ΠΡΟΣΤΑΤΕΥΟΜΕΝΗΣ ΠΕΡΙΟΧΗΣ ΤΗΣ ΓΥΑΡΟΥ
© Γιώργος Στεφάνου / WWF Ελλάς

Είδη

Μεσογειακή φώκια

Φορέας

WWF ΕΛΛΑΣ

Διάρκεια Προγράμματος

Μάρτιος 2023 - Δεκέμβριος 2025

Περιοχή

Γυάρος (Κυκλάδες)

Η ΑΝΑΓΚΗ

Η μεσογειακή φώκια (Monachus monachus) είναι ένα απειλούμενο θαλάσσιο θηλαστικό και το μόνο πτερυγιόποδο είδος που συναντάται στην Μεσόγειο Θάλασσα. Η Ελλάδα φιλοξενεί τις μισές μεσογειακές φώκιες στον κόσμο και ο μεγαλύτερος αναπαραγωγικός πληθυσμός τους βρίσκεται στην Γυάρο, στις Κυκλάδες. Η παρουσία αυτού του απίστευτα σημαντικού πληθυσμού ήταν ένας από τους κύριους λόγους για τους οποίους το WWF Ελλάς και οι εταίροι του, επικέντρωσαν τις προσπάθειές τους στο συγκεκριμένο νησί, επιτυγχάνοντας τη δημιουργία της Θαλάσσιας Προστατευόμενης Περιοχής (ΘΠΠ) Γυάρου, η οποία θεσμοθετήθηκε από την ελληνική κυβέρνηση το 2019.

ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ

Για την επιβίωση και την ανάκαμψη της μεσογειακής φώκιας, το WWF Ελλάς συνεχίζει να διαδραματίζει ενεργό ρόλο, μέσω δράσεων συνηγορίας και παρεμβάσεων, προκειμένου να εδραιωθεί η επί τόπου διαχείριση της Θαλάσσιας Προστατευόμενης Περιοχής Γυάρου.

Στο πλαίσιο του προγράμματος εντάσσεται μια σειρά από δράσεις συνηγορίας για τη διασφάλιση της μακροχρόνιας προστασίας της περιοχής από την πολιτεία, με στόχο την έκδοση του προβλεπόμενου Προεδρικού Διατάγματος, καθώς και για την προώθηση και ένταξη ουσιαστικών συμμετοχικών διαδικασιών στο σύστημα διακυβέρνησης και διαχείρισης της ΘΠΠ Γυάρου.

Επιπλέον, προβλέπεται μεταφορά συστήματος απομακρυσμένης επιτήρησης της ΘΠΠ Γυάρου στη Μονάδα Διαχείρισης Προστατευόμενων Περιοχών Κεντρικού Αιγαίου, υπό την εποπτεία του Ο.ΦΥ.ΠΕ.Κ.Α., με στόχο τη διασφάλιση της αποτελεσματικής διαχείρισης και προστασίας της περιοχής. Το σύστημα εγκαταστήθηκε αρχικά και λειτούργησε από το WWF Ελλάς, την περίοδο 2015-2023, έχοντας σαν αποτέλεσμα τη σημαντική μείωση της παράνομης αλιείας στην περιοχή.

Τέλος, μέσα από το πρόγραμμα θα τεθεί σε εφαρμογή σχέδιο παρακολούθησης κάποιων βασικών στοιχείων βιοποικιλότητας (πληθυσμοί ψαριών, ορνιθοπανίδα κλπ.) με στόχο την παρακολούθηση και εκτίμηση της κατάστασης του φυσικού περιβάλλοντος και την έγκαιρη αναγνώριση πιθανών νέων απειλών.