Πρόγραμμα

ΕΡΕΥΝΑ ΓΙΑ ΤΟ ΠΑΡΑΝΟΜΟ ΕΜΠΟΡΙΟ ΑΓΡΙΑΣ ΖΩΗΣ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ

ΕΡΕΥΝΑ ΓΙΑ ΤΟ ΠΑΡΑΝΟΜΟ ΕΜΠΟΡΙΟ ΑΓΡΙΑΣ ΖΩΗΣ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ
© Αθανάσιος Ναλμπάντης / Click στη φύση / LIFE-IP 4 NATURA

Είδη

Προστατευόμενα είδη

Φορέας

WWF ΕΛΛΑΣ

Διάρκεια Προγράμματος

Ιανουάριος 2024 - Μάρτιος 2024

Περιοχή

Ελλάδα

Η ΑΝΑΓΚΗ

Μία από τις σημαντικότερες απειλές για την άγρια ζωή παγκοσμίως, είναι το παράνομο εμπόριο. Από τη φύση του, είναι σχεδόν αδύνατο να έχουμε αξιόπιστα στοιχεία για την αξία του, όμως υπολογίζεται ότι ανέρχεται σε δισεκατομμύρια δολάρια. Μπορεί να μην είναι όλο το εμπόριο άγριας ζωής παράνομο, όταν όμως τα ποσοστά του παράνομου και μη βιώσιμου εμπορίου αυξάνονται, φτάνοντας να απειλούν άμεσα την επιβίωση των ειδών, τότε μπορούμε να κάνουμε λόγο για κρίση.

Καθώς η προστασία των ειδών και η διατήρηση της βιοποικιλότητας αποτελούν τον πυρήνα της ταυτότητας του WWF, η καταπολέμηση του εκτεταμένου οργανωμένου εγκλήματος κατά της άγριας ζωής, αποτελεί βασική προτεραιότητα και πρωταρχικό στόχο, στη στρατηγική και το έργο της οργάνωσης.

ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ

Στο πλαίσιο αυτό, το WWF Ελλάς αναθέτει μια μελέτη (την πρώτη στο είδος της, στην Ελλάδα από το 1992), για το παράνομο εμπόριο ζώων και φυτών, εντός της χώρας. Μέσα από αυτή την έρευνα, ο στόχος είναι διπλός. Πρώτον, να αναδειχθεί το μέγεθος του προβλήματος και άγνωστες πτυχές του. Δεύτερον, να ευαισθητοποιηθούν οι αρμόδιες αρχές, οι οργανώσεις και το ευρύτερο κοινό. Η μελέτη θα επικεντρωθεί στην παράνομη κατοχή και διακίνηση ειδών, μέσω καναλιών φυσικού ή ηλεκτρονικού εμπορίου. Οι 2 βασικοί άξονες είναι:

  1. Η Ελλάδα ως σημείο εισόδου για εξωτικά είδη που θανατώνονται ή αιχμαλωτίζονται παράνομα και στη συνέχεια διακινούνται στην Ευρωπαϊκή Ένωση.
  2. Η παράνομη συλλογή ελληνικών ειδών, χερσαίων και θαλάσσιων, και η εμπορία τους για διάφορους σκοπούς όπως κατανάλωση, εμπόριο ως κατοικίδια, συλλογή κ.ά., τόσο εντός της χώρας όσο και διεθνώς.

Η μελέτη έχει ανατεθεί σε έναν δημοσιογράφο με πολύπλευρη και μακρά εμπειρία στην ερευνητική δημοσιογραφία. Τα αποτελέσματα αναμένεται να είναι διαθέσιμα τον Μάρτιο του 2024.