Ζιφιοί, φυσητήρες και μικρά κητώδη στην Ελληνική Τάφρο!
©Chris Johnson/ WWF

Ζιφιοί, φυσητήρες και μικρά κητώδη στην Ελληνική Τάφρο!

Συλλογή πολύτιμων επιστημονικών δεδομένων για τα απειλούμενα είδη κητωδών, από την αποστολή του Blue Panda 2024 στο Ιόνιο.

Το ερευνητικό σκάφος του WWF, Blue Panda, επισκέφθηκε τη χώρα μας το καλοκαίρι του 2024, στο πλαίσιο του προγράμματος για την Ενίσχυση της Έρευνας και Διατήρησης των Κητωδών στην Ελληνική Τάφρο, το οποίο υλοποιείται από το Tethys Research Institute, ιταλικό ερευνητικό ινστιτούτο με εξειδίκευση στα κητώδη, και το WWF Ελλάς.

Για 18 ημέρες, ξεκινώντας στις 15 Ιουλίου 2024, το Blue Panda, με πλήρωμα την ερευνητική ομάδα του Tethys Research Institute, καθώς και μέλη του WWF Ελλάς και WWF Αυστραλίας, έπλευσε στα ανοιχτά και τα παράκτια νερά του Ιονίου. Κατά τη διάρκεια της αποστολής, συλλέχθηκαν σημαντικά επιστημονικά δεδομένα σχετικά με την παρουσία, την αφθονία, τις μετακινήσεις και τη συμπεριφορά ειδών κητωδών, εστιάζοντας στο βόρειο και κεντρικό τμήμα της Ελληνικής Τάφρου. 

Ζιφιοί, φυσητήρες και άλλα μικρά κητώδη όπως ζωνοδέλφινα και ρινοδέλφινα, εντοπίστηκαν και αναγνωρίστηκαν σε πραγματικό χρόνο με τη χρήση σύγχρονων επιστημονικών μεθόδων, και με τρόπο ασφαλή για τα ζώα. Μέσω φωτογράφισης και χρήσης drone, έγινε ταυτοποίηση των ατόμων, μέτρηση του μήκους τους και αξιολόγηση της κατάστασης της υγείας τους, ενώ συλλέχθηκαν και δεδομένα σχετικά με τις μετακινήσεις, τις συμπεριφορές και τη χρήση των ενδιαιτημάτων τους.

Ήδη, βάσει προκαταρκτικής επεξεργασίας των δεδομένων, αναδεικνύονται άγνωστες μέχρι σήμερα περιοχές τροφοληψίας των φυσητήρων, παρέχοντας νέα γνώση σχετικά με τη χρήση ενδιαιτημάτων και τις προτιμήσεις τους στη χώρα μας!

Η ερευνητική αποστολή ολοκληρώθηκε στο κεντρικό λιμάνι της Ζακύνθου, με δράση ευαισθητοποίησης και ενημέρωσης του κοινού. Στο πλαίσιο της δράσης, κάτοικοι και επισκέπτες του νησιού είχαν την ευκαιρία να ξεναγηθούν στο σκάφος από μέλη του πληρώματος και να συζητήσουν με εκπροσώπους του  WWF και τους ερευνητές του Tethys, για την οικολογική αξία της Ελληνικής Τάφρου. Ιδιαίτερη έμφαση δόθηκε στην επικοινωνία της ανάγκης προστασίας της περιοχής, δεδομένων των πιέσεων που θέτουν σε κίνδυνο τα απειλούμενα είδη, όπως οι συγκρούσεις με πλοία και οι έρευνες για εντοπισμό και εξόρυξη υδρογονανθράκων.

Μάθετε περισσότερα για το πρόγραμμα «Ενίσχυση της Έρευνας και Διατήρησης των Κητωδών στην Ελληνική Τάφρο με το σκάφος Blue Panda» εδώ