© Tethys
Είδος

Κοινό Δελφίνι

Τροφή

Ψάρια όπως ο γαύρος, η σαρδέλα και η φρίσσα.

Διαστάσεις

Έως 2μ. μήκος, 75-90 κιλά βάρος.

Προσδόκιμο Ζωής

Η διάρκεια ζωής του δεν έχει προσδιοριστεί επιστημονικά.

Κατηγορία κινδύνου

Κινδυνεύον (Ελλάδα, Κόκκινο Βιβλίο των Απειλούμενων Ζώων της Ελλάδας, 2009)

Το κοινό δελφίνι ανήκει στα κητώδη και την οικογένεια των δελφινιδών, και κάποτε ήταν το πιο διαδεδομένο είδος της Μεσογείου. Παρατηρείται συνήθως μακριά από τις ακτές και μαζί με το ζωνοδέλφινο και το ρινοδέλφινο είναι ένα από τα τρία είδη μικρών δελφινιών που απαντώνται στις ελληνικές θάλασσες. Θεωρείται από τα εξυπνότερα θαλάσσια θηλαστικά και ζει σε μεγάλες κοινότητες. Έχει τους δικούς του κώδικες επικοινωνίας, που δύσκολα θα φανταζόμασταν ότι μπορεί να έχει άλλο είδος, πέραν του ανθρώπου.

Εξωτερικά χαρακτηριστικά

Έχει λεπτό και σφιχτό σώμα, μυτερό/μακρόστενο ρύγχος και μέτωπο με ελαφριά κλίση, καθώς και ένα ψηλό ραχιαίο πτερύγιο με σχήμα μισοφέγγαρου. Ξεχωρίζει για τα χρώματά του που είναι πολύ διαφορετικά από των άλλων ειδών δελφινιών, συνδυάζοντας το γκρι-μαύρο στη ράχη, το άσπρο-κίτρινο στην κοιλιά, το κίτρινο στα πλευρά, και το ανοιχτόχρωμο γκρι στην ουρά.

Βιότοπος

Συναντάται σε περιοχές κοντά στην ακτή και με βάθος έως 200μ., και στην Ελλάδα συγκεκριμένα, το βρίσκουμε στο Θρακικό Πέλαγος, στο Βόρειο Ιόνιο Πέλαγος, στον Σαρωνικό και τον Κορινθιακό, στα Δωδεκάνησα, τον Βόρειο Ευβοϊκό και τον Παγασητικό, στις Κυκλάδες, το Βορειοανατολικό Αιγαίο και τον Θερμαϊκό.

Πληθυσμός Ελλάδας

Δεν υπάρχει συνολική ποσοτική εκτίμηση για το μέγεθος του υποπληθυσμού του κοινού δελφινιού στην Ελλάδα. Σύμφωνα με πρόχειρες εκτιμήσεις μπορεί να αριθμεί από 750 μέχρι 4.200 άτομα. Στον Κορινθιακό κόλπο εκτιμάται πως υπάρχουν πλέον λιγότερα από 50 άτομα.

Fun Fact!

Ένα παγκοσμίως μοναδικό φαινόμενο που αφορά το είδος, συμβαίνει στον Κορινθιακό κόλπο όπου ζουν μικτές κοινωνίες κοινών δελφινιών, ζωνοδέλφινων και σταχτοδέλφινων, φαινόμενο που δεν έχει παρατηρηθεί σε κανένα άλλο σημείο της γης.