Ζιφιός
Τρέφεται σχεδόν αποκλειστικά με βαθυ-πελαγικά και μεσο-πελαγικά καλαμάρια.
6-7μ. μήκος.
Περίπου 40 χρόνια.
Ανεπαρκώς γνωστό (Μεσόγειος, IUCN, 2024)
Ο ζιφιός ανήκει στην τάξη των κητωδών και υπάγεται στις ραμφοφάλαινες. Είναι ένας εξαιρετικός δύτης που μπορεί να καταδυθεί και να κολυμπήσει σε βάθος μέχρι και τα 2.000μ., ενώ είναι εξαιρετικά ευαίσθητος στον θόρυβο. Σχηματίζει ομάδες των 2-3 ατόμων και προτιμά ανοιχτές θάλασσες και σημεία, µε απότοµες κλίσεις και μεγάλα βάθη του πυθμένα.
Εξωτερικά χαρακτηριστικά
Μοιάζει με παχύ, επίμηκες δελφίνι. Το χρώμα των αρσενικών κυμαίνεται από σκούρο γκρι έως λαδοπράσινο, αν και τα ηλικιωμένα μπορεί να είναι σχεδόν άσπρα. Το χρώμα στα θηλυκά ποικίλλει, από σκούρο γκρίζο ως γκρίζο-καφέ.
Βιότοπος
Στις ελληνικές θάλασσες συναντάται στις ίδιες περιοχές με τους φυσητήρες: στην Ελληνική Τάφρο (το τόξο που εκτείνεται από το Ιόνιο μέχρι την Ρόδο), την Ν. Κρήτη και την Δ. Λευκάδα, την Χαλκιδική, την Β. Λήμνο, το Ικάριο πέλαγος, την Μήλο και την Κάρπαθο.
Πληθυσμός Ελλάδας
Δεν υπάρχουν λεπτομερή στοιχεία για τον ελληνικό πληθυσμό.
Fun Fact!
Κατέχει τα ρεκόρ τόσο για τις βαθύτερες, όσο και για τις μεγαλύτερες καταδύσεις που έχουν καταγραφεί ποτέ από θηλαστικό. Το 2020, μία μελέτη ανέφερε ότι ένας ζιφιός έκανε μια βουτιά που διήρκεσε 222 λεπτά!