Πρόγραμμα

ΣΥΝΥΠΑΡΞΗ ΑΝΘΡΩΠΟΥ ΚΑΙ ΘΑΛΑΣΣΙΩΝ ΘΗΛΑΣΤΙΚΩΝ / Μείωση των συγκρούσεων με πλοία για την προστασία των φυσητήρων στην Ελληνική Τάφρο

ΣΥΝΥΠΑΡΞΗ ΑΝΘΡΩΠΟΥ ΚΑΙ ΘΑΛΑΣΣΙΩΝ ΘΗΛΑΣΤΙΚΩΝ / Μείωση των συγκρούσεων με πλοία για την προστασία των φυσητήρων στην Ελληνική Τάφρο
© Αλέξανδρος Φραντζής

Είδη

Κητώδη (φυσητήρες)

Φορέας

WWF ΕΛΛΑΣ, Ινστιτούτο Κητολογικών Ερευνών Πέλαγος, Διεθνές Ταμείο για την Ευημερία των Ζώων (IFAW), Ocean Care

Διάρκεια Προγράμματος

Μάρτιος 2023 - Δεκέμβριος 2025

Περιοχή

Ελληνική Τάφρος

Η ΑΝΑΓΚΗ

Η σύγκρουση με μεγάλα πλοία στην Ελληνική Τάφρο, την περιοχή που εκτείνεται από το βόρειο Ιόνιο μέχρι τα νοτιοδυτικά της Κρήτης, αποτελεί μια από τις σημαντικότερες απειλές για τον πληθυσμό φυσητήρων της ανατολικής Μεσογείου, που αριθμεί πλέον λιγότερα από 200 άτομα και χαρακτηρίζεται ως απειλούμενος. Η συγκεκριμένη περιοχή αποτελεί κρίσιμο βιότοπο για αυτό το είδος και ταυτόχρονα πολυσύχναστη περιοχή διέλευσης πλοίων. Η νομική προστασία αυτής της θαλάσσιας περιοχής είναι ζωτικής σημασίας για τη διάσωση των φυσητήρων και παρά την αναγνωρισμένη ανάγκη για εθνικά και διεθνή μέτρα προφύλαξης, η ελληνική κυβέρνηση δεν έχει λάβει ακόμα μέτρα.

ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ

Το WWF Ελλάς, μαζί με το Ινστιτούτο Κητολογικών Ερευνών Πέλαγος, το Διεθνές Ταμείο για την Ευημερία των Ζώων (IFAW) και την Ocean Care, δίνουν έναν συνεχή αγώνα γύρω από αυτό το θέμα, ενημερώνοντας και ασκώντας πίεση στις αρχές και στον ναυτιλιακό κλάδο να λάβουν μέτρα για τη μείωση του κινδύνου σύγκρουσης με τα μοναδικά αυτά ζώα. Ως αποτέλεσμα, οι κύριες περιοχές υψηλού κινδύνου σύγκρουσης με φυσητήρες, σημειώνονται πλέον τόσο στα ναυτιλιακά βοηθήματα που εκδίδονται από την Ελληνική Υδρογραφική Υπηρεσία, όσο και στα ναυτιλιακά βοηθήματα που εκδίδονται από την Υδρογραφική Υπηρεσία του Ηνωμένου Βασιλείου, και χρησιμοποιούνται από την πλειονότητα των διεθνών εταιρειών θαλάσσιων μεταφορών.

Επιπλέον, σε συνεργασία με τους παραπάνω επιστημονικούς και περιβαλλοντικούς φορείς, το WWF Ελλάς προωθεί τη μετατόπιση της κίνησης των πλοίων και τη μείωση ταχύτητάς τους, για την αποφυγή περιστατικών σύγκρουσης. Ως αποτέλεσμα αυτής της προσπάθειας, σημαντικός αριθμός ναυτιλιακών εταιρειών έχει εφαρμόσει εθελοντικά τα προτεινόμενα μέτρα, σε δύο περιοχές της Ελληνικής Τάφρου, αναγνωρισμένες ως περιοχές υψηλού κινδύνου σύγκρουσης. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα τη μείωση του κινδύνου σύγκρουσης με τους φυσητήρες στις συγκεκριμένες περιοχές κατά 30% από το 2021, και τη δημιουργία σημαντικών βάσεων για περισσότερες δεσμεύσεις από τον κλάδο. Στο πλαίσιο του προγράμματος, το WWF Ελλάς, μέσω δράσεων συνηγορίας, στοχεύει να αξιοποιήσει, τόσο αυτές τις δεσμεύσεις, όσο και το αυξημένο παγκόσμιο ενδιαφέρον για τη θέσπιση κατάλληλων προστατευτικών μέτρων και τη θεσμική προστασία της Ελληνικής Τάφρου.