Πρόγραμμα

ΠΡΟΣΤΑΤΕΥΟΝΤΑΣ ΤΟΝ ΜΑΥΡΟΠΕΤΡΙΤΗ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ

ΠΡΟΣΤΑΤΕΥΟΝΤΑΣ ΤΟΝ ΜΑΥΡΟΠΕΤΡΙΤΗ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ
© Andrea Bonetti/ Αρχείο Ελληνικής ΟΡΝΙΘΟΛΟΓΙΚΗΣ Εταιρείας

Είδη

Μαυροπετρίτης

Φορέας

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΡΝΙΘΟΛΟΓΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ

Διάρκεια Προγράμματος

Ιανουάριος 2024 - Δεκέμβριος 2026

Περιοχή

Ελλάδα

Η ΑΝΑΓΚΗ

Η Ελλάδα φιλοξενεί περίπου 12.300 ζευγάρια μαυροπετρίτη (Falco eleonorae), αριθμό που αντιστοιχεί σε περισσότερα από τα τρία τέταρτα του παγκόσμιου αναπαραγωγικού πληθυσμού του, καθιστώντας το έτσι ένα από τα πιο εμβληματικά είδη της χώρας. Η ισχύουσα κατάσταση διατήρησης του μαυροπετρίτη αξιολογείται ως Μειωμένου Ενδιαφέροντος (Κόκκινο Βιβλίο των Απειλούμενων Ζώων της Ελλάδας, 2009), ωστόσο πρόσφατες μελέτες έχουν δείξει σημαντικές αλλαγές στο μέγεθος του πληθυσμού και στη χωρική κατανομή των ατόμων, υποδεικνύοντας πιθανή μείωση ή/και εκτόπιση του είδους.

Επιπλέον, έχει τεκμηριωθεί επαρκώς ότι, κατά τη διάρκεια των δύο τελευταίων δεκαετιών, έχουν εμφανιστεί νέες απειλές για το είδος, οι οποίες κατά κύριο λόγο συνδέονται ή αποδίδονται εξ΄ολοκλήρου στην κλιματική αλλαγή, όπως είναι η μείωση της αναπαραγωγικής επιτυχίας λόγω θερμικού στρες, η αλλοίωση των ενδιαιτημάτων τόσο στους τόπους αναπαραγωγής όσο και στους τόπους διαχείμασης, η έλλειψη τροφής και η μειωμένη διαθεσιμότητα γλυκού νερού.

Η Ελλάδα, παρά το γεγονός ότι αποτελεί τη σημαντικότερη περιοχή αναπαραγωγής του είδους παγκοσμίως, δεν έχει καταφέρει να αναπτύξει και να εφαρμόσει επιτυχώς ένα σχέδιο συστηματικής παρακολούθησης του μαυροπετρίτη.

ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ

Το πρόγραμμα στοχεύει στην επικαιροποίηση του Κόκκινου Βιβλίου των Απειλούμενων Ειδών της Ελλάδας, μέσω της διεξαγωγής εθνικής απογραφής για τον μαυροπετρίτη, 20 χρόνια μετά την τελευταία αντίστοιχη απογραφή. Αυτό θα επιτρέψει την παρακολούθηση της αναπαραγωγικής επιτυχίας του είδους και την επανεκτίμηση της κατάστασης του πληθυσμού του σε λεπτομερή χωρική κλίμακα. Η απογραφή θα καλύψει τουλάχιστον 1.000 νησιά, νησίδες και βραχονησίδες. Παράλληλα με τις δραστηριότητες απογραφής, οι ομάδες εργασίας πεδίου θα συλλέξουν δεδομένα σχετικά με τη διαθεσιμότητα γλυκού νερού, παρέχοντας χρήσιμες πληροφορίες σχετικά με αυτόν τον λιγότερο μελετημένο περιοριστικό παράγοντα για τον μαυροπετρίτη, ο οποίος θεωρείται επίσης σημαντικός για την πλειονότητα των ταξινομικών ομάδων που μοιράζονται τον ίδιο βιότοπο και οι οποίες συχνά αφορούν σπάνια, απειλούμενα ή ακόμα και ενδημικά είδη. Η αξιολόγηση της διαθεσιμότητας γλυκού νερού θα πραγματοποιηθεί σε τουλάχιστον 10 βασικές αποικίες του είδους.

Με στόχο την ευαισθητοποίηση σχετικά με τον μαυροπετρίτη, κατά τη διάρκεια της περιόδου υλοποίησης του προγράμματος θα διεξαχθεί εκστρατεία ενημέρωσης των τοπικών κοινοτήτων και των ενδιαφερόμενων φορέων σε τουλάχιστον 3 νησιά που φιλοξενούν σημαντικές αποικίες του είδους.

Επιπλέον, θα δημιουργηθεί και θα υποστηριχθεί ένα διεθνές δίκτυο εξειδικευμένων επιστημόνων, ενισχύοντας έτσι το έργο που θα παραχθεί στο πλαίσιο του προγράμματος.