Πρόγραμμα

ΔΙΚΤΥΟ ΦΟΡΕΩΝ ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΑ ΔΗΛΗΤΗΡΙΑΣΜΕΝΑ ΔΟΛΩΜΑΤΑ ΣΤΗΝ ΗΠΕΙΡΟ

ΔΙΚΤΥΟ ΦΟΡΕΩΝ ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΑ ΔΗΛΗΤΗΡΙΑΣΜΕΝΑ ΔΟΛΩΜΑΤΑ ΣΤΗΝ ΗΠΕΙΡΟ
© Αντώνης Στούμπας / Ελληνική ΟΡΝΙΘΟΛΟΓΙΚΗ Εταιρεία

Είδη

Ασπροπάρης

Φορέας

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΡΝΙΘΟΛΟΓΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ

Διάρκεια Προγράμματος

Φεβρουάριος 2023 - Δεκέμβριος 2023

Περιοχή

Περιφερειακή Ενότητα Ιωαννίνων

Η ΑΝΑΓΚΗ

Μπορεί κάποτε να ήταν κοινό και ευρέως διαδεδομένο είδος στην Ελλάδα, σήμερα όμως έχουν απομείνει μόνο πέντε ζεύγη ασπροπάρη. Για τον λόγο αυτό, το είδος σήμερα ταξινομείται στο Κόκκινο Βιβλίο των Απειλούμενων Ειδών Ζώων της Ελλάδας, ως Κρισίμως Κινδυνεύον. Η κύρια απειλή για το είδος, στη χώρα αλλά και σε ολόκληρη την περιοχή των Βαλκανίων, είναι η χρήση δηλητηριασμένων δολωμάτων, αρκετά συχνό φαινόμενο, καθώς οι άνθρωποι στην ύπαιθρο τα χρησιμοποιούν παράνομα, προκειμένου να λύσουν συγκρούσεις με μεγάλα σαρκοφάγα ή άγρια σκυλιά. Ο ασπροπάρης, ως πτωματοφάγο είδος, δηλητηριάζεται μέσω της τροφής του, που μπορεί να αποτελείται από πτώματα ζώων που είχαν καταναλώσει δηλητηριασμένα δολώματα.

Έχοντας απομείνει μόνο πέντε ζευγάρια, λοιπόν, ο κρισίμως μικρός πληθυσμός του είδους είναι αραιά κατανεμημένος στη χώρα και συγκεντρώνεται κυρίως στον Νομό Έβρου. Ωστόσο, λόγω της θέσης της, η περιοχή της Ηπείρου είναι κλειδί για την ανάκαμψη του είδους στην Ελλάδα, καθώς μπορεί να προσελκύσει πουλιά από τις γειτονικές χώρες και μεμονωμένα άτομα, κατά τη διασπορά τους, δημιουργώντας έτσι μια γέφυρα μεταξύ απομονωμένων υποπληθυσμών.

ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ

Ο γενικός στόχος του προγράμματος είναι η βελτίωση της κατάστασης διατήρησης του ασπροπάρη στην Ήπειρο, διαφυλάσσοντας τους χώρους που αναπαράγεται και τρέφεται. Για να επιτευχθεί κάτι τέτοιο, το πρόγραμμα επικεντρώνεται στο να μετριάσει μία από τις κύριες απειλές στην περιοχή: τη χρήση δηλητηριασμένων δολωμάτων, λόγω της σύγκρουσης ανθρώπου-άγριας ζωής (Human-Wildlife Conflict). Αυτή η προσέγγιση θα συμβάλει στην προστασία και άλλων ειδών πανίδας (λύκοι, αρκούδες, αλεπούδες και άλλα σαπροφάγα θηλαστικά και πτηνά).

Το πρόγραμμα αποτελείται από πέντε δράσεις:

  1. Διεύρυνση του Δικτύου Ενδιαφερόμενων Φορέων, ενός δικτύου που λειτουργεί στην περιοχή, από την Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία, εδώ και πολλά χρόνια, και παρέχει συμβουλές και υποστήριξη σε θέματα όπως: δηλητηρίαση σκυλιών φύλαξης κοπαδιών, αποζημίωση για απώλειες ζώων ή διαχείριση περιστατικών δηλητηρίασης της άγριας πανίδας.
  2. Παροχή μη θανατηφόρων μεθόδων ελέγχου αρπακτικών, όπως ηλεκτρικές περιφράξεις και φώτα με αισθητήρες κίνησης (foxlights), καθώς και άλλου εξοπλισμού ή αναλώσιμων (κιάλια, φάρμακα για σκύλους φύλαξης ζώων κ.ά.).
  3. Εφοδιασμό υφιστάμενων σταθμών σίτισης, στην περιοχή Κόνιτσας και Πωγωνίου, με νεκρά ζώα (κατσίκες, πρόβατα ή κότες) από τα μέλη του Δικτύου.
  4. Διοργάνωση ανοιχτών εκδηλώσεων, σε επιλεγμένα μεγάλα χωριά, με σκοπό την ενημέρωση του κόσμου για τον ασπροπάρη και τον αντίκτυπο της δηλητηρίασής του, στη βιοποικιλότητα.
  5. Υλοποίηση εκστρατείας στα τοπικά μέσα ενημέρωσης και δημιουργία επικοινωνιακού υλικού, για το πρόγραμμα, τις δράσεις και τους στόχους του.