Πρόγραμμα

ΔΙΑΤΗΡΗΣΗ ΤΩΝ ΣΠΗΛΑΙΟΒΙΩΝ ΝΥΧΤΕΡΙΔΩΝ ΚΑΙ ΤΩΝ ΟΙΚΟΤΟΠΩΝ ΤΩΝ ΣΠΗΛΑΙΩΝ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ

ΔΙΑΤΗΡΗΣΗ ΤΩΝ ΣΠΗΛΑΙΟΒΙΩΝ ΝΥΧΤΕΡΙΔΩΝ ΚΑΙ ΤΩΝ ΟΙΚΟΤΟΠΩΝ ΤΩΝ ΣΠΗΛΑΙΩΝ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ
© Kaloust Paragamian / ΙΝΣΠΕΕ

Είδη

16 είδη χειροπτέρων (νυχτερίδες) και ασπόνδυλα σπηλαίων

Φορέας

ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟ ΣΠΗΛΑΙΟΛΟΓΙΚΩΝ ΕΡΕΥΝΩΝ ΕΛΛΑΔΑΣ

Διάρκεια Προγράμματος

Μάρτιος 2023 - Δεκέμβριος 2026

Περιοχή

Ελλάδα

Η ΑΝΑΓΚΗ

Αν και όλα τα είδη νυχτερίδων προστατεύονται αυστηρά, βάσει εθνικής και ευρωπαϊκής νομοθεσίας, η εφαρμογή του νόμου είναι ανεπαρκής, και ταυτόχρονα τα σπήλαια απουσιάζουν από την εθνική περιβαλλοντική νομοθεσία. Ωστόσο, αποτελούν βασικό οικοσύστημα για την επιβίωση 16 ειδών σπηλαιόβιων νυχτερίδων που αναπαράγονται, διαχειμάζουν ή απλώς αναπαύονται εκεί.

Επιπλέον, οι νυχτερίδες παίζουν καθοριστικό ρόλο για τη βιοποικιλότητα των σπηλαίων, αφού αποτελούν τη βασική εισροή οργανικής ύλης (μέσω των περιττωμάτων τους) στα οικοσυστήματα των σπηλαίων, τα οποία ουσιαστικά στερούνται πρωτογενούς παραγωγικότητας.

ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ

Το πρόγραμμα στοχεύει στην ενίσχυση της προστασίας και της διατήρησης, τόσο των σπηλαίων, όσο και των νυχτερίδων που κατοικούν σε αυτά. Πιο αναλυτικά, θα συμβάλει στην αύξηση και ενσωμάτωση της επιστημονικής γνώσης στις περιβαλλοντικές πολιτικές και τη νομοθεσία, για την προστασία των καταφυγίων των νυχτερίδων και των σπηλαίων. Θα αναδειχθούν τα νομοθετικά κενά, που αφορούν στην προστασία τους και θα κινητοποιηθούν σημαντικοί φορείς, ώστε μέσω σύμπραξης, να επιδιωχθεί η θέσπιση ειδικού εθνικού καθεστώτος προστασίας, για τουλάχιστον 80 σπήλαια νυχτερίδων και η συμπερίληψη περισσοτέρων των 280 σημαντικών σπηλαίων, στους εθνικούς καταλόγους ως τύπος οικοτόπου 8310 (Habitat Type 8310).

Για τον σκοπό αυτό, θα δημοσιευθούν (ή θα υποβληθούν προς δημοσίευση), στοιχεία για τις νυχτερίδες, από το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Κρήτης, αλλά και τις συλλογές ασπόνδυλων σπηλαίων του Ινστιτούτου (σαλιγκάρια, γυμνοσάλιαγκες, ορθόπτερα). Τα παραπάνω επιστημονικά στοιχεία θα γίνουν αντικείμενο συζήτησης σε επιστημονικές συναντήσεις, με στόχο να συμπεριληφθούν στη Βάση Δεδομένων Σπηλαιόβιας Πανίδας της Ελλάδας.

Τέλος, θα πραγματοποιηθούν δράσεις ευαισθητοποίησης για το ευρύ κοινό, μέσω:

  • της ιστοσελίδας του Ινστιτούτου και των μέσων κοινωνικής δικτύωσης
  • δελτίων τύπου και συνεντεύξεων
  • έκδοσης εικονογραφημένου βιβλίου και πραγματοποίησης ανοιχτών εκδηλώσεων
  • στοχευμένων εργαστηρίων για σπηλαιολόγους και υπαλλήλους Μονάδων Διαχείρισης Προστατευόμενων Περιοχών.