
Μαζί με την Ελληνική Ζωολογική Εταιρεία, το WWF Ελλάς συνδιοργανωτής του 16ου Συνεδρίου Ζωολογίας
Ενισχύοντας τη διατήρηση της πανίδας της Μεσογείου μέσα από την ανάδειξη ερευνητικών μελετών για τη ζωική βιοποικιλότητα στη γεωγραφική περιοχή της Βαλκανικής και Ιταλικής χερσονήσου, της Ανατολίας, την Εγγύς Ανατολής και των μεσογειακών ακτών της βορειοανατολικής Αφρικής.
Το Διεθνές Συνέδριο Ζωολογίας (International Congress on the Zoogeography and Ecology of Greece and Adjacent Regions), διοργάνωση-θεσμός από το 1978, αποτελεί σημείο συνάντησης και ανταλλαγής πληροφοριών μεταξύ επιστημόνων που ασχολούνται με την πανίδα της Μεσογείου, ενώ παράλληλα προσφέρει βήμα για συζητήσεις σχετικά με την έρευνα και τη διατήρηση της βιοποικιλότητας, εστιάζοντας στη βιολογία διατήρησης, τη βιογεωγραφία, την αλιεία, την οικολογία πληθυσμών, τη φυλογενετική, τη φυλογεωγραφία και τα εισβλητικά είδη.
Το 16ο ICZEGAR, συνδιοργανώνεται για το 2025 από την Ελληνική Ζωολογική Εταιρεία και το WWF Ελλάς, και θα διεξαχθεί το διάστημα 3-6 Ιουλίου 2025, στο Ίδρυμα Ευγενίδου.
Με κεντρικούς ομιλητές τους Simone Panigada (Tethys Research Institute, Italy), Peter P. Marra (Georgetown University, USA), Helen E. Roy (Centre for Ecology and Hydrology, UK) και Paulo A.V. Borges (University of the Azores, Portugal), 69 προφορικές παρουσιάσεις ερευνητικών έργων, 3 roundtables για τις Θαλάσσιες Προστατευόμενες Περιοχές, την Κοινωνική Συμπεριφορά των Ζώων και τα Μεταναστευτικά Πουλιά, και 126 αναρτημένες παρουσιάσεις/posters, το Συνέδριο συμβάλλει καθοριστικά στην ενδυνάμωση της ελληνικής αλλά και διεθνούς επιστημονικής κοινότητας, καθώς επίσης και στην ενίσχυση της αλληλεπίδρασής της με διαχειριστές γης, εκπροσώπους των δημόσιων αρχών και φοιτητές.
Η πανίδα της Μεσογείου
Τα χερσαία και θαλάσσια περιβάλλοντα της Μεσογείου δημιουργούν το δεύτερο μεγαλύτερο Hotspot Βιοποικιλότητας παγκοσμίως. Στο σταυροδρόμι τριών ηπείρων, της Ευρώπης, της Ασίας και της Αφρικής, με ιδιαίτερη γεωλογική ιστορία, κλιματική ποικιλομορφία και τη μακραίωνη παρουσία του ανθρώπου, η μεσογειακή λεκάνη φιλοξενεί μια μοναδικά ποικιλόμορφη και εξαιρετικά ιδιαίτερη πανίδα, η οποία εκτιμάται σε:
- περίπου 300 είδη θηλαστικών (εκ των οποίων 38 ενδημικά)
- 534 είδη πουλιών (εκ των οποίων 63 ενδημικά)
- περίπου 299 είδη ερπετών (εκ των οποίων ~40% ενδημικά)
- 109 είδη αμφιβίων (εκ των οποίων τα 54 ενδημικά)
- 622 είδη ψαριών γλυκού νερού
- 122 είδη ψαριών της θάλασσας (περίπου το 7% του παγκόσμιου αριθμού ειδών)
- περισσότερα από 150.000 είδη ασπόνδυλων ζώων
Το επιστημονικό αποτύπωμα των νέων ερευνητών- υποτρόφων του WWF Ελλάς
Στο 16ο ICZEGAR θα συμμετέχουν επίσης νέοι ερευνητές που έχουν λάβει υποστήριξη από το WWF Ελλάς, την Ελληνική Ζωολογική Εταιρεία και την Ελληνική Ερπετολογική Εταιρεία, στο πλαίσιο του Προγράμματος Υποτροφιών, παρουσιάζοντας στην ευρύτερη επιστημονική κοινότητα την ερευνητική τους δουλειά σε θέματα διατήρησης και διαχείρισης της βιοποικιλότητας της Ελλάδας.
Το πρόγραμμα υποτροφιών του WWF Ελλάς υλοποιείται στο πλαίσιο της πρωτοβουλίας «Συμμαχία για την Άγρια Ζωή» και στόχο έχει την κινητοποίηση και υποστήριξη νέων επιστημόνων στο ερευνητικό πεδίο της προστασίας και διαχείρισης της φύσης. Ιδιαίτερη έμφαση δίνεται στη μελέτη γύρω από την παρουσία και την κατάσταση του πληθυσμού κυρίως των λιγότερο γνωστών ειδών, καθώς και τις απειλές που αντιμετωπίζουν. Απώτερος σκοπός είναι η συμβολή στη διαμόρφωση κατάλληλων μέτρων διατήρησης, προκειμένου να ενισχυθεί η προστασία της πολύτιμης βιοποικιλότητας της Ελλάδας.
Για περισσότερες πληροφορίες για το Συνέδριο, επισκεφτείτε το https://iczegar16.hzoos.gr/