H Συμμαχία
ΠΟΙΟΙ ΕΙΜΑΣΤΕ
Η Συμμαχία για την Άγρια Ζωή είναι μια μοναδική συλλογική πρωτοβουλία περιβαλλοντικών Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων, για την αποτελεσματική προστασία των εμβληματικών ειδών της Ελλάδας.
Συγκεράζοντας την εμπειρία και την εξειδίκευση των οργανώσεων-μελών, η Συμμαχία αποτελεί μια ισχυρή συντονισμένη δύναμη, που μπορεί και ενισχύει τα αποτελέσματα κάθε μεμονωμένης προσπάθειας.
Έτσι, οι περιβαλλοντικές Μ.Κ.Ο. που εδώ και δεκαετίες διαδραματίζουν καθοριστικό ρόλο στην προστασία των ειδών και των οικοσυστημάτων τους, διευρύνουν τις δράσεις τους και μεγεθύνουν τον αντίκτυπό τους.
ΤΟ ΟΡΑΜΑ ΜΑΣ
Οραματιζόμαστε την ευημερία της άγριας ζωής και του ανθρώπου.
Με όχημα την Συμμαχία για την Άγρια Ζωή, ενώνουμε τις δυνάμεις μας και δημιουργούμε μια συμμαχία για να διαφυλάξουμε τον φυσικό πλούτο για τις επόμενες γενιές. Αξιοποιώντας τη συλλογική μας γνώση και εμπειρία αγωνιζόμαστε μαζί με την κοινωνία, για να προστατέψουμε τη βιοποικιλότητα της Ελλάδας. Δουλεύουμε μαζί και μεγιστοποιούμε τον αντίκτυπο της δράσης μας.
ΟΙ ΣΤΟΧΟΙ
Η Συμμαχία για την Άγρια Ζωή διέπεται από συγκεκριμένες αξίες και στόχους. Γι’ αυτό και τα προγράμματα που υλοποιούνται στο πλαίσιο δράσης της, υπηρετούν έναν ή περισσότερους από τους ακόλουθους θεματικούς στόχους:
#1 Βελτίωση της διαχείρισης των χερσαίων και θαλάσσιων προστατευόμενων περιοχών
με έμφαση στις περιοχές ιδιαίτερης σημασίας για τα επιλεγμένα εμβληματικά είδη-αλλά και λήψη σημαντικών μέτρων, για την προστασία της φύσης, στα σχετικά σχέδια διαχείρισης.
#2 Βελτίωση της διαχείρισης και της αποκατάστασης της άγριας ζωής
διευκολύνοντας και ενισχύοντας τη συμμετοχή των ενδιαφερόμενων μερών, στον σχεδιασμό και την υλοποίηση δράσεων, ειδικά σε προστατευόμενες περιοχές.
#3 Προαγωγή της ομαλής συνύπαρξης των ανθρώπων με την άγρια ζωή
μέσα από συλλογικές και συνεργατικές δράσεις με κοινότητες, διοικητικές αρχές και τον εταιρικό τομέα, με σκοπό τη συνδιαμόρφωση και την υλοποίηση βιώσιμων λύσεων.
#4 Μείωση των περιστατικών που απειλούν την άγρια ζωή και των επιπτώσεών τους
(συμπεριλαμβανομένης της παρεμπίπτουσας αλιείας, του εμπορίου άγριων ζώων κ.ά.). Ενίσχυση της ενσωμάτωσης της προστασίας των ειδών, στον οικονομικό και επιχειρηματικό τομέα.
#5 Διεύρυνση της γνώσης, μέσω της εφαρμοσμένης έρευνας
προκειμένου να ενισχυθεί η αξιολόγηση των απειλών αλλά και η ανάπτυξη αποτελεσματικών μέτρων προστασίας των ειδών, ιδιαίτερα των λιγότερο γνωστών.
Τα μέλη της συμμαχίας
Οι 11 οργανώσεις-μέλη της Συμμαχίας για την Άγρια Ζωή, είναι:
Η ΑΝΙΜΑ – Σύλλογος Προστασίας Άγριας Ζωής, ιδρύθηκε το 2005 και έχει ως κύρια δραστηριότητα την περίθαλψη, επανένταξη και απελευθέρωση, σε κατάλληλους βιοτόπους, τραυματισμένων, ασθενών ή ορφανών άγριων ζώων. Σήμερα είναι η μεγαλύτερη οργάνωση στην Ελλάδα για τη φροντίδα άγριων ζώων, και από την ίδρυσή της έως τώρα, έχει περιθάλψει περισσότερα από 60.000 άγρια ζώα, με τον αριθμό των περιστατικών που δέχεται στο Κέντρο Περίθαλψης Άγριων Ζώων να αυξάνεται σημαντικά κάθε χρόνο.
Στο πλαίσιο των δραστηριοτήτων της και μέσω του προγράμματος Επιστήμης των Πολιτών, η ΑΝΙΜΑ συλλέγει στοιχεία από πολίτες, σχετικά με περιστατικά τραυματισμών και νεκρών άγριων ζώων, σε όλη την Ελλάδα. Ταυτόχρονα, διενεργεί αυτοψίες και λήψη δειγμάτων για την υλοποίηση εργαστηριακών ελέγχων, για τον εντοπισμό θανατηφόρων μολυσματικών παραγόντων, όπως επίσης και ιστοπαθολογικές εξετάσεις σε πτηνά και μεγάλα σαρκοφάγα θηλαστικά.
Μάθετε περισσότερα για το πρόγραμμα της ΑΝΙΜΑ:
ΑΙΤΙΕΣ ΚΑΙ ΠΑΡΑΓΟΝΤΕΣ ΘΑΝΑΤΟΥ, ΤΡΑΥΜΑΤΙΣΜΩΝ ΚΑΙ ΑΣΘΕΝΕΙΩΝ ΑΓΡΙΩΝ ΖΩΩΝ.
Πληροφορίες για την οργάνωση: www.wild-anima.gr
Ο ΑΡΧΕΛΩΝ είναι μη-κερδοσκοπικό σωματείο με σκοπό τη μελέτη και την προστασία των θαλάσσιων χελωνών και των βιοτόπων τους στην Ελλάδα. Οι δράσεις του συνδυάζουν το επιστημονικό έργο με την εθελοντική προσφορά και επιδιώκουν μέσω της ενημέρωσης και της εκπαίδευσης να ενεργοποιηθεί η κοινωνία για έναν καλύτερο και βιώσιμο πλανήτη.
Από το 1983 καταγράφει συστηματικά την αναπαραγωγή της χελώνας Καρέττα και προστατεύει τις φωλιές στις σημαντικότερες παραλίες ωοτοκίας της Ελλάδας, όπου, παράλληλα, ευαισθητοποιεί χιλιάδες τουρίστες σε συνεργασία με τοπικούς φορείς, κάθε καλοκαίρι. Τα προγράμματά του για τη συστηματική παρακολούθηση της ωοτοκίας στην Ζάκυνθο και τον Κυπαρισσιακό Κόλπο συγκαταλέγονται ανάμεσα στα μακροβιότερα παγκοσμίως. Από το 1991 ο ΑΡΧΕΛΩΝ, με τη βοήθεια λιμενικών αρχών και πολιτών, καταγράφει εκβρασμούς θαλάσσιων χελωνών και λειτουργεί το Δίκτυο Διάσωσης Θαλάσσιων Χελωνών στις ελληνικές θάλασσες. Το Κέντρο Διάσωσης Θαλάσσιων Χελωνών του ΑΡΧΕΛΩΝ στην Γλυφάδα Αττικής, υποδέχεται και περιθάλπει τραυματισμένες ή άρρωστες θαλάσσιες χελώνες, ενώ παράλληλα φιλοξενεί εκπαιδευτικές και ενημερωτικές δράσεις για χιλιάδες μαθητές και επισκέπτες κάθε χρόνο.
Μάθετε περισσότερα για το πρόγραμμα του ΑΡΧΕΛΩΝ:
Πληροφορίες για την οργάνωση: www.archelon.gr
Η Ελληνική ΟΡΝΙΘΟΛΟΓΙΚΗ Εταιρεία είναι μία περιβαλλοντική Μη Κερδοσκοπική Οργάνωση, με αντικείμενο την προστασία των άγριων πουλιών και των βιοτόπων τους, στην Ελλάδα, ως βασικά στοιχεία της ελληνικής φύσης. Από το 1982, εργάζεται ώστε να διασφαλίσει ένα βιώσιμο περιβάλλον, τόσο για τα πουλιά, όσο και για τον άνθρωπο.
Το έργο της περιλαμβάνει δράσεις προστασίας, διατήρησης και έρευνας, ενημέρωσης και εκπαίδευσης, υποστήριξης εθελοντικών και οικοτουριστικών δραστηριοτήτων, καθώς και παρεμβάσεις για κρίσιμα θέματα του φυσικού περιβάλλοντος.
Αποτελεί τον ελληνικό εταίρο της BirdLife International, της μεγαλύτερης παγκόσμιας ομοσπονδίας για την προστασία του περιβάλλοντος, με πάνω από 120 εθνικές οργανώσεις. Έχει βραβευτεί για το έργο της, από την Ακαδημία Αθηνών και από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.
Μάθετε περισσότερα για τα προγράμματα της Ελληνικής ΟΡΝΙΘΟΛΟΓΙΚΗΣ Εταιρείας:
ΔΙΚΤΥΟ ΦΟΡΕΩΝ ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΑ ΔΗΛΗΤΗΡΙΑΣΜΕΝΑ ΔΟΛΩΜΑΤΑ ΣΤΗΝ ΗΠΕΙΡΟ.
ΠΡΟΣΤΑΤΕΥΟΝΤΑΣ ΤΟΝ ΜΑΥΡΟΠΕΤΡΙΤΗ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ.
Πληροφορίες για την οργάνωση: www.ornithologiki.gr
Η Εταιρεία Προστασίας Βιοποικιλότητας της Θράκης είναι μία περιβαλλοντική Μη Κυβερνητική Οργάνωση, που δραστηριοποιείται στην Περιφέρεια Θράκης, εστιάζοντας κυρίως στις ορεινές και ημι-ορεινές περιοχές Έβρου και Ροδόπης.
Βασικός στόχος της οργάνωσης είναι η προστασία της θρακικής φύσης, με έμφαση στα αρπακτικά πουλιά, ως δείκτες καλής κατάστασης της βιοποικιλότητας. Οι δράσεις της Εταιρείας Προστασίας Βιοποικιλότητας της Θράκης περιλαμβάνουν τη λειτουργία ομάδας ανίχνευσης δηλητηριασμένων δολωμάτων, τη μελέτη σωρευτικών επιπτώσεων των αιολικών σταθμών στην Θράκη, την παρακολούθηση της ζωής των αρπακτικών πουλιών, την ενημέρωση μαθητών και τη λειτουργία της ως οργανισμός φιλοξενίας εθελοντών από άλλες χώρες, στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Σώματος Αλληλεγγύης.
Μάθετε περισσότερα για το πρόγραμμα της Εταιρείας Προστασίας Βιοποικιλότητας της Θράκης:
ΔΡΑΣΕΙΣ ΓΙΑ ΜΕΙΩΣΗ ΑΠΕΙΛΩΝ ΤΩΝ ΓΥΠΩΝ ΚΑΙ ΤΟΥ ΧΡΥΣΑΕΤΟΥ.
Πληροφορίες για την οργάνωση: www.spbt.gr
Η Εταιρία Προστασίας Πρεσπών είναι μία ελληνική, περιβαλλοντική, αστική μη κερδοσκοπική εταιρία, η οποία ιδρύθηκε το 1991, από δέκα περιβαλλοντικές Μ.Κ.Ο. και έχει έδρα στον Άγιο Γερμανό Πρέσπας. Σκοπός της είναι να συμβάλλει στη διατήρηση της φυσικής κληρονομιάς της διασυνοριακής λεκάνης των λιμνών Πρεσπών, που μοιράζονται η Ελλάδα, η Αλβανία και η Βόρεια Μακεδονία.
Η πολυεπίπεδη και βραβευμένη δουλειά της εστιάζει στη διατήρηση και διαχείριση της φυσικής κληρονομιάς και των φυσικών πόρων και βασίζεται στην επιστημονική γνώση και στις συνεργασίες σε τοπικό, διασυνοριακό και διεθνές επίπεδο. Με τις παρεμβάσεις της επιδιώκει να διατηρεί την αρμονία του οικοσυστήματος, να αντιμετωπίζει τις απειλές, να αναδεικνύει την ταυτότητα της περιοχής και να βελτιώνει το βιοτικό επίπεδο των τοπικών κοινωνιών, προάγοντας πράσινες και αειφορικές λύσεις.
Μάθετε περισσότερα για το πρόγραμμα της Εταιρίας Προστασίας Πρεσπών:
Πληροφορίες για την οργάνωση: www.spp.gr
Το Ινστιτούτο Σπηλαιολογικών Ερευνών Ελλάδας (ΙΝΣΠΕΕ) είναι μία μη κυβερνητική, Μη Κερδοσκοπική Οργάνωση, που ιδρύθηκε το 2001, με σκοπό την προώθηση της επιστημονικής έρευνας, τη συμβολή στην εκπαίδευση, την ευαισθητοποίηση του κοινού και τη συνεισφορά στη διατήρηση και διαχείριση των καρστικών περιοχών και του υπόγειου περιβάλλοντος της Ελλάδας.
Το ΙΝΣΠΕΕ έχει συμμετάσχει σε εθνικά και διεθνή προγράμματα, σχετικά με την έρευνα πεδίου, την τεκμηρίωση, την ανάπτυξη βάσεων δεδομένων και τη διατήρηση της σπηλαιόβιας πανίδας της Ελλάδας και των Βαλκανίων.
Μάθετε περισσότερα για το πρόγραμμα του Ινστιτούτου Σπηλαιολογικών Ερευνών Ελλάδας:
ΔΙΑΤΗΡΗΣΗ ΣΠΗΛΑΙΟΒΙΩΝ ΝΥΧΤΕΡΙΔΩΝ ΚΑΙ ΟΙΚΟΤΟΠΩΝ ΤΩΝ ΣΠΗΛΑΙΩΝ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ.
Πληροφορίες για την οργάνωση: www.inspee.gr
Η Περιβαλλοντική Οργάνωση για την Άγρια Ζωή και τη Φύση ΚΑΛΛΙΣΤΩ είναι μία περιβαλλοντική, Μη Κερδοσκοπική Οργάνωση, με μακρά εμπειρία στη μελέτη, προστασία και διαχείριση των πληθυσμών και βιοτόπων, των μεγάλων σαρκοφάγων ειδών, της άγριας πανίδας της Ελλάδας, της Νότιας Ευρώπης και των Βαλκανίων.
Η οργάνωση υποστηρίζει, επίσης, τη θέσπιση και λειτουργία Προστατευόμενων Περιοχών και Οικολογικών Δικτύων, με στόχο τη διατήρηση της βιοποικιλότητας και της φυσικής και πολιτιστικής κληρονομιάς. Τα περισσότερα προγράμματα που έχει υλοποιήσει η οργάνωση, αφορούν στην προστασία του περιβάλλοντος, τη βιώσιμη ανάπτυξη και την ευαισθητοποίηση και ενημέρωση του κοινού, πολλά εκ των οποίων έχουν διεθνή και διασυνοριακό χαρακτήρα.
Μάθετε περισσότερα για το πρόγραμμα της ΚΑΛΛΙΣΤΩ:
Πληροφορίες για την οργάνωση: www.callisto.gr
H περιβαλλοντική οργάνωση iSea ιδρύθηκε το 2016, στην Θεσσαλονίκη, με σκοπό την προστασία των υδάτινων οικοσυστημάτων. Κύριοι στόχοι της είναι:
1) Η επαγρύπνηση, μέσα από την ενημέρωση, σχετικά με τα σύγχρονα περιβαλλοντικά προβλήματα και τις ορθές πρακτικές για την αντιμετώπισή τους.
2) Η προώθηση της λήψης μέτρων και ορθών πολιτικών για την περιβαλλοντική προστασία.
3) Η προώθηση της αειφόρου ανάπτυξης.
Η οργάνωση δραστηριοποιείται σε 4 κύριους τομείς: Τα ευάλωτα είδη, την Επιστήμη των Πολιτών, τη σχέση ανθρώπου με τα υδάτινα οικοσυστήματα και τέλος, τα υδάτινα απορρίμματα.
Για την επίτευξη των στόχων της, η iSea αξιοποιεί διαφορετικά εργαλεία, όπως την επιστημονική έρευνα και την περιβαλλοντική εκπαίδευση και ευαισθητοποίηση διαφορετικών ομάδων-στόχων.
Μάθετε περισσότερα για το πρόγραμμα της iSea:
obSERVING NATURE.
Πληροφορίες για την οργάνωση: www.isea.com.gr
Το MEDASSET- Μεσογειακός Σύνδεσμος για τη Σωτηρία των Θαλάσσιων Χελωνών είναι διεθνής περιβαλλοντική Μη Κερδοσκοπική Οργάνωση που έχει στόχο την προστασία των θαλάσσιων χελωνών και των βιοτόπων τους σε όλη τη Μεσόγειο.
Μέσα από την υλοποίηση εθνικών, ευρωπαϊκών και άλλων διεθνών προγραμμάτων, το MEDASSET έχει αποκτήσει σημαντική εμπειρία στη συλλογή επιστημονικών δεδομένων, στη διαμόρφωση προτάσεων/παρεμβάσεων που στηρίζονται στην έρευνα, στη συνηγορία στη διάχυση των αποτελεσμάτων των προγραμμάτων, στην περιβαλλοντική εκπαίδευση σε παιδιά και ενήλικες και στις δράσεις ευαισθητοποίησης του ευρέος κοινού και πιο ειδικών ομάδων, με στόχο την αλλαγή στη συμπεριφορά τους. Επιπλέον το MEDASSET έχει αναπτύξει ένα ισχυρό δίκτυο ενδιαφερόμενων μερών (stakeholders) που σχετίζονται με την προστασία του περιβάλλοντος και εργάζεται στενά με τις μονάδες Διαχείρισης Προστατευόμενων Περιοχών.
Μάθετε περισσότερα για το πρόγραμμα του MEDASSET:
Πληροφορίες για την οργάνωση: www.medasset.org
Το Eρευνητικό Ινστιτούτο TETHYS είναι μία μη κερδοσκοπική, ερευνητική οργάνωση που ιδρύθηκε το 1986 με σκοπό την υποστήριξη της προστασίας και διατήρησης του θαλάσσιου περιβάλλοντος μέσω της επιστήμης, της ευαισθητοποίησης του κοινού και της εκπαίδευσής του, με έμφαση στα μεγάλα θαλάσσια σποδυλόζωα. Οι δραστηριότητες της οργάνωσης εμπίπτουν σε τρεις τομείς:
1. θαλάσσια έρευνα, με στόχο την προώθηση πρωτότυπης επιστημονικής γνώσης
2. διατήρηση του θαλάσσιου περιβάλλοντος, η οποία αφορά κυρίως τη τη διαχείριση των ανθρώπινων δραστηριοτήτων και, ως εκ τούτου, αποτελεί εγγενώς πολιτικό εγχείρημα
3. πρωτοβουλίες για την ευαισθητοποίηση του κοινού.
Επιπλέον, το TETHYS οργανώνει πρωτοβουλίες για την ανάπτυξη δεξιοτήτων με σκοπό την ανάπτυξη τεχνογνωσίας στην έρευνα και τη διατήρηση των κητωδών, και την προώθηση της συνεργασίας μεταξύ ερευνητών και ινστιτούτων που δραστηριοποιούνται στη Μεσόγειο και τη Μαύρη Θάλασσα.
Μάθετε περισσότερα για το πρόγραμμα του TETHYS Research Institute:
ΕΝΙΣΧΥΟΝΤΑΣ ΤΗΝ ΕΡΕΥΝΑ ΚΑΙ ΔΙΑΤΗΡΗΣΗ ΤΩΝ ΚΗΤΩΔΩΝ ΣΤΗΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΤΑΦΡΟ ΜΕ ΤΟ ΣΚΑΦΟΣ BLUE PANDA.
Πληροφορίες για την οργάνωση: www.tethys.org
Το WWF είναι ένα παγκόσμιο δίκτυο ανθρώπων, επιστημόνων, εθελοντών και πολιτών, που δραστηριοποιείται σε περισσότερες από 100 χώρες και υποστηρίζεται από περισσότερους από 5.000.000 πολίτες, καθιστώντας το μια από τις μεγαλύτερες διεθνείς οργανώσεις, για την προστασία του περιβάλλοντος.
Αποστολή του WWF είναι η προστασία της βιοποικιλότητας και η επίτευξη της κλιματικής σταθερότητας, διασφαλίζοντας ένα μέλλον αρμονικής συνύπαρξης ανθρώπου και φύσης, μέσω:
- Της διατήρησης σημαντικών φυσικών οικοσυστημάτων και ειδών
- Της προώθησης λύσεων για την αναχαίτιση της κλιματικής κρίσης
- Της μείωσης του αποτυπώματος των ανθρωπογενών δραστηριοτήτων, από τη χρήση των φυσικών πόρων.
Το WWF Ελλάς είναι ο διαχειριστής της πρωτοβουλίας «Συμμαχία για την Άγρια Ζωή» και υλοποιεί μία σειρά από προγράμματα στο πλαίσιο της πρωτοβουλίας αυτής.
Μάθετε περισσότερα για τα προγράμματα του WWF Ελλάς:
ΑΓΝΩΣΤΗ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΦΥΣΗ: ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΥΠΟΤΡΟΦΙΩΝ ΓΙΑ ΝΕΟΥΣ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΕΣ
ΑΝΑΓΝΩΡΙΣΗ ΚΑΙ ΧΑΡΤΟΓΡΑΦΗΣΗ ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΩΝ ΔΙΑΔΡΟΜΩΝ.
ΕΡΕΥΝΑ ΓΙΑ ΤΟ ΠΑΡΑΝΟΜΟ ΕΜΠΟΡΙΟ ΑΓΡΙΑΣ ΖΩΗΣ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ.
ΕΝΙΣΧΥΟΝΤΑΣ ΤΗΝ ΕΡΕΥΝΑ ΚΑΙ ΔΙΑΤΗΡΗΣΗ ΤΩΝ ΚΗΤΩΔΩΝ ΣΤΗΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΤΑΦΡΟ ΜΕ ΤΟ ΣΚΑΦΟΣ BLUE PANDA.
ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΙΚΗ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΤΗΣ ΘΑΛΑΣΣΙΑΣ ΠΡΟΣΤΑΤΕΥΟΜΕΝΗΣ ΠΕΡΙΟΧΗΣ ΤΗΣ ΓΥΑΡΟΥ.
Πληροφορίες για την οργάνωση: www.wwf.gr