Πρόγραμμα

ΑΝΑΓΝΩΡΙΣΗ ΚΑΙ ΧΑΡΤΟΓΡΑΦΗΣΗ ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΩΝ ΔΙΑΔΡΟΜΩΝ

ΑΝΑΓΝΩΡΙΣΗ ΚΑΙ ΧΑΡΤΟΓΡΑΦΗΣΗ ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΩΝ ΔΙΑΔΡΟΜΩΝ
© Ναταλία Καλεβρά/ WWF Ελλάς

Είδη

Μακροσκοπικά – Μεγάλα θηλαστικά, Μικροσκοπικά - Κόκκινο ελάφι και αγριόγιδο

Φορέας

WWF ΕΛΛΑΣ σε συνεργασία με το Ινστιτούτο Δασικών Ερευνών Θεσσαλονίκης και το Τμήμα Γεωγραφίας του Πανεπιστημίου Αιγαίου

Διάρκεια Προγράμματος

Μάρτιος 2023 - Δεκέμβριος 2026

Περιοχή

Μακροσκοπικά - Προστατευόμενες περιοχές Ηπειρωτικής Ελλάδας, Μικροσκοπικά - Πάρνηθα έως Κιθαιρώνα, Γεράνεια Όρη, Βαρδούσια, Γκιώνα, Άγραφα

Η ΑΝΑΓΚΗ

Η αναγνώριση και χαρτογράφηση των δυνητικών διαδρόμων, μέσω των οποίων κινούνται τα άγρια ζώα (οικολογικοί διάδρομοι), είναι ουσιώδους σημασίας για τη μείωση των επιπτώσεων της απομόνωσης των πληθυσμών, λόγω υποβάθμισης ή κατακερματισμού των βιοτόπων τους. Οι «διάδρομοι» αυτοί διευκολύνουν την επαναποίκιση κατάλληλων βιοτόπων που τα είδη μπορεί να είχαν εγκαταλείψει, αλλά και τη διατήρηση της συνδεσιμότητας και της γενετικής ανταλλαγής των υπαρχόντων πληθυσμών. Και στις δύο περιπτώσεις, οι «διάδρομοι» συμβάλλουν στη μακροπρόθεσμη διατήρηση των ειδών.

Ο πληθυσμός του αγριόγιδου στα Βαρδούσια Όρη, αντιμετωπίζει μεγάλες δυσκολίες σύνδεσης με τους απομονωμένους πληθυσμούς στα γειτονικά βουνά της κεντρικής Ελλάδας, με αποτέλεσμα να υπάρχει υψηλό ποσοστό γενετικής απομόνωσης, που δημιουργεί προβλήματα στη διατήρηση των πληθυσμών του είδους συνολικά. Από την άλλη πλευρά, ο πληθυσμός του κόκκινου ελαφιού, σύμφωνα με έρευνες, μοιάζει “παγιδευμένος” πολύ κοντά στην αστική περιοχή της Αθήνας, αλλά και σε άλλες περιοχές με έντονη ανθρώπινη δραστηριότητα, με αποτέλεσμα να υπάρχει πρόβλημα, όταν τα ζώα προκαλούν ζημιές σε καλλιέργειες. Ταυτόχρονα, ο πληθυσμός των λύκων (των οποίων το κύριο θήραμα είναι τα κόκκινα ελάφια) αυξάνεται και εξοικειώνεται με τον άνθρωπο, με καταγεγραμμένες περιπτώσεις επιθέσεων σε κτηνοτροφικά ζώα.

ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ

Κύριος σκοπός του προγράμματος είναι να αναγνωριστούν και να χαρτογραφηθούν οι οικολογικοί διάδρομοι διασύνδεσης των ηπειρωτικών προστατευόμενων περιοχών, καθώς επίσης και οι οικολογικοί διάδρομοι για το κόκκινο ελάφι και το αγριόγιδο, σε συγκεκριμένη χωρική κλίμακα, με σύγχρονες δορυφορικές μεθόδους. Στην ουσία, θα δημιουργηθεί ένας χάρτης που θα αποτυπώνει τη δυσκολία που αναμένεται να αντιμετωπίσει ένα είδος, για να διασχίσει κάθε περιοχή. Σε αυτόν τον χάρτη, θα ληφθούν υπόψη βασικοί περιβαλλοντικοί και ανθρωπογενείς παράγοντες, που μπορούν να επηρεάσουν τη μετακίνηση.

Ο ρόλος κάθε παράγοντα, θα προκύπτει από συνδυασμό δεδομένων εμπειρογνωμόνων και πληροφοριών από επιστημονικές μελέτες, και έρευνες με κάμερες ανίχνευσης κίνησης. Μόλις δημιουργηθεί ο χάρτης, με τη χρήση κατάλληλου λογισμικού (π.χ. Linkage Mapper), θα προσδιοριστούν τα κύρια εμπόδια συνδεσιμότητας (pinchpoints) και στη συνέχεια θα προκύψουν οι πιο εύκολες διαδρομές για τα είδη, μεταξύ των περιοχών. Από τα παραπάνω, θα προκύψει μια πλήρης έκθεση, με λεπτομερή αναφορά και χάρτες, που θα επικεντρώνεται στη συνδεσιμότητα των προστατευόμενων περιοχών σε εθνικό επίπεδο, συνοδευόμενη από την αντίστοιχη δουλειά για τα δύο είδη μελέτης (κόκκινο ελάφι, αγριόγιδο) στις περιοχές εξάπλωσής τους. Με την ολοκλήρωση του έργου, οι πληροφορίες αυτές θα χρησιμοποιηθούν για τη διαμόρφωση μιας πολιτικής πρότασης με στόχο τη θεσμική προστασία των οικολογικών διαδρόμων και την έναρξη μιας διευρυμένης διαδικασίας για την οριοθέτηση και προστασία τους, κατά περίπτωση, στο μέλλον.