Πρόγραμμα

ΑΓΝΩΣΤΗ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΦΥΣΗ: ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΥΠΟΤΡΟΦΙΩΝ ΓΙΑ ΝΕΟΥΣ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΕΣ

ΑΓΝΩΣΤΗ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΦΥΣΗ: ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΥΠΟΤΡΟΦΙΩΝ ΓΙΑ ΝΕΟΥΣ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΕΣ
© Ελισσάβετ Μελιοπούλου / Click στη φύση / LIFE-IP 4 NATURA

Είδη

Λιγότερο γνωστά είδη

Φορέας

WWF ΕΛΛΑΣ

Διάρκεια Προγράμματος

Μάρτιος 2023 - Δεκέμβριος 2026

Περιοχή

Ελλάδα

Η ΑΝΑΓΚΗ

Η Ελλάδα είναι γνωστή για την πλούσια βιοποικιλότητά της, η οποία εκτιμάται σε 36.000 είδη ζώων και φυτών, που αντιπροσωπεύουν το 23% του συνόλου των ειδών στην Ευρώπη και πιθανότατα πάνω από το 2% των ειδών στον κόσμο. Ο πλούτος αυτός δεν είναι ομοιόμορφα κατανεμημένος στη χώρα και κάθε μέρος έχει να μας αποκαλύψει διαφορετικές πτυχές. Μέχρι σήμερα, συνεχίζουν να υπάρχουν σημαντικά κενά γνώσης ως προς την κατάσταση ή τη διασπορά ορισμένων ειδών. Αυτή η έλλειψη γνώσης έχει αρνητικό αντίκτυπο στις επιδόσεις της χώρας σε περιβαλλοντικά θέματα και αναμφίβολα εμποδίζει τη διαμόρφωση και την υιοθέτηση αποτελεσματικών μέτρων προστασίας. Από την άλλη πλευρά, αυτή η κατάσταση μπορεί να εκληφθεί ως μια ευκαιρία να κινητοποιηθεί και να εμπλακεί η κοινότητα που ασχολείται με την προστασία του περιβάλλοντος αλλά και άλλοι ενδιαφερόμενοι, και να δημιουργηθεί ένα νέο κύμα ευαισθητοποίησης, και ίσως ακόμα και ένα εθνικό αίσθημα περηφάνιας γύρω από τους λιγότερο γνωστούς θησαυρούς της ελληνικής φύσης.

ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ

Το πρόγραμμα υποτροφιών σχετίζεται κυρίως με την ανάγκη να προωθηθεί η εφαρμοσμένη έρευνα, για τη διεύρυνση της γνώσης γύρω από τις απειλές, την παρουσία και την κατάσταση του πληθυσμού κυρίως των λιγότερο γνωστών ειδών. Επίσης προσβλέπει στη διαμόρφωση των κατάλληλων μέτρων διατήρησής τους, προκειμένου να ενισχυθεί η προστασία τους. Το WWF Ελλάς, μαζί με την Ελληνική Ζωολογική Εταιρεία (ΕΖΕ) και την Ελληνική Ερπετολογική Εταιρεία (ΕΛΕΡΠΕ), τις κύριες επιστημονικές εταιρείες στην Ελλάδα για τα ζωικά είδη, στοχεύουν να εμπνεύσουν και να κινητοποιήσουν νέους επιστήμονες στο ερευνητικό πεδίο της προστασίας και διαχείρισης της φύσης.

Οι υποτροφίες υποστηρίζουν νέους ερευνητές, που θα υλοποιήσουν μελέτες διάρκειας 12 μηνών, σε είδη που έχουν επιλεγεί για την εθνική τους σημασία (ενδημικά είδη, είδη με περιορισμένη κατανομή, είδη που απειλούνται σύμφωνα με την IUCN). Οι αιτήσεις, που προέρχονται από υποψήφιους – απόφοιτους Βιολογίας, Δασολογίας, Περιβαλλοντικών Σπουδών, Γεωπονίας ή άλλων σχετικών ειδικοτήτων από ελληνικά πανεπιστήμια, αξιολογούνται από επιστημονική επιτροπή, με βάση προκαθορισμένα κριτήρια, συμπεριλαμβανομένης της εθνικής σημασίας του είδους, της υπάρχουσας γνώσης, των προτιμώμενων γεωγραφικών περιοχών και της συμπληρωματικότητας με άλλες πρωτοβουλίες. Η χρηματοδοτούμενη έρευνα θα πραγματοποιείται στην Ελλάδα.

Τέλος, με στόχο την ευαισθητοποίηση του κοινού, τα αποτελέσματα των ερευνών, καθώς επίσης και ο πλούτος και η σημασία της άγνωστης ελληνικής βιοποικιλότητας, θα αναδειχθούν σε διαδικτυακό περιβάλλον, μέσα από την παραγωγή σειράς αφηγήσεων, σε μορφή κειμένου, οπτικών στοιχείων και ήχου.