Πρόγραμμα

ΔΡΑΣΕΙΣ ΓΙΑ ΜΕΙΩΣΗ ΑΠΕΙΛΩΝ ΤΩΝ ΓΥΠΩΝ ΚΑΙ ΤΟΥ ΧΡΥΣΑΕΤΟΥ

ΔΡΑΣΕΙΣ ΓΙΑ ΜΕΙΩΣΗ ΑΠΕΙΛΩΝ ΤΩΝ ΓΥΠΩΝ ΚΑΙ ΤΟΥ ΧΡΥΣΑΕΤΟΥ
© Αθανάσιος Ναλμπάντης

Είδη

Μαυρόγυπας, όρνιο, ασπροπάρης, χρυσαετός

Φορέας

ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΒΙΟΠΟΙΚΙΛΟΤΗΤΑΣ ΤΗΣ ΘΡΑΚΗΣ

Διάρκεια Προγράμματος

Φεβρουάριος 2023 - Δεκέμβριος 2024

Περιοχή

Ορεινή Θράκη

H ΑΝΑΓΚΗ

Τα αρπακτικά πουλιά συνιστούν είδη κλειδιά για τα οικοσυστήματα, αφού παρέχουν ζωτικής σημασίας υπηρεσίες. Κρατούν υπό έλεγχο τους πληθυσμούς των θηραμάτων τους και τρέφονται με πτώματα ζώων, μειώνοντας έτσι τον κίνδυνο διασποράς ασθενειών. Η Θράκη φιλοξενεί τη μοναδική αποικία μαυρόγυπα (Aegypius monachus) στην Ελλάδα και τα Βαλκάνια (αν εξαιρέσουμε κάποιες φωλιές στην Βουλγαρία, που έχουν εντοπιστεί μόλις τα τελευταία 3 χρόνια), τα τελευταία πέντε ζευγάρια ασπροπάρη (Neophron percnopterus) στη χώρα μας, καθώς και πολλά ακόμα αρπακτικά πουλιά όπως ο χρυσαετός (Aquila chrysaetos).

Ταυτόχρονα, η περιοχή συγκεντρώνει μεγάλο ενδιαφέρον για την ανάπτυξη αιολικών πάρκων και υποδομών μεταφοράς ενέργειας, δομές που παρουσιάζουν μεγάλο κίνδυνο σύγκρουσης ή πρόκλησης ηλεκτροπληξίας στα αρπακτικά πουλιά.

Σημαντική είναι και η αύξηση της παράνομης χρήσης δηλητηριασμένων δολωμάτων, κυρίως λόγω της αυξανόμενης σύγκρουσης ανθρώπου-άγριας ζωής, καθώς οι πληθυσμοί των θηρευτών εξαπλώνονται σε περιοχές με γεωργική και κτηνοτροφική παραγωγή, προκαλώντας τους ζημιές. Παρόλο που τα δηλητηριασμένα δολώματα δεν προορίζονται για τους γύπες, ο κίνδυνος δηλητηρίασής τους είναι πολύ μεγάλος, καθώς τρέφονται με τα πτώματα ζώων που ενδέχεται να είχαν δηλητηριαστεί.

ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ

Το πρόγραμμα στοχεύει στη διατήρηση των τριών ειδών γύπα, του μαυρόγυπα, του όρνιου και του ασπροπάρη, καθώς και του χρυσαετού, μέσω δράσεων για τη μείωση των απειλών που αντιμετωπίζουν. Στόχος του προγράμματος είναι να αποτραπεί η εγκατάσταση νέων αιολικών πάρκων σε περιοχές που θα απειλήσουν τη ζωή των γυπών, και να αναδειχθούν εναλλακτικές λύσεις για τη μείωση της παράνομης χρήσης δηλητηριασμένων δολωμάτων (μέσω παρακολούθησης, παρέμβασης, εκπαίδευσης, ανάπτυξης ικανοτήτων και προώθησης λύσεων και προτάσεων). Το πρόγραμμα στοχεύει στην αλλαγή των αντιλήψεων και της αντιμετώπισης από τους φορείς, είτε πρόκειται για φορείς χάραξης πολιτικής, είτε για συγκεκριμένες κοινωνικές ομάδες-στόχους.