ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΓΙΑ ΤΑ ΜΕΓΑΛΑ ΣΑΡΚΟΦΑΓΑ: ΔΡΑΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗ ΔΙΑΤΗΡΗΣΗ ΤΩΝ ΜΕΓΑΛΩΝ ΣΑΡΚΟΦΑΓΩΝ ΚΑΙ ΤΗ ΣΥΝΥΠΑΡΞΗ ΤΟΥΣ ΜΕ ΤΟΝ ΑΝΘΡΩΠΟ.
Είδη
Γκρίζος λύκος, χρυσό τσακάλι, καφέ αρκούδα
Φορέας
ΚΑΛΛΙΣΤΩ Περιβαλλοντική Οργάνωση για την Άγρια Ζωή και τη Φύση
Διάρκεια Προγράμματος
Ιούνιος 2023 - Δεκέμβριος 2026
Περιοχή
Ελλάδα
H ΑΝΑΓΚΗ
Η επανεμφάνιση του λύκου σε περιοχές της προηγούμενης κατανομής του στην Ελλάδα συνοδεύεται από αυξανόμενες συγκρούσεις με τον άνθρωπο, οι οποίες σχετίζονται άμεσα με την επίθεση των λύκων σε κτηνοτροφικά ζώα ή κυνηγετικά σκυλιά. Η προσπάθεια επίλυσης των συγκρούσεων αυτών περιλαμβάνει συχνά την παράνομη χρήση δηλητηριασμένων δολωμάτων.
Επιπλέον, η εξοικείωση των λύκων με την ανθρώπινη παρουσία λόγω της επέκτασής τους κοντά σε περιαστικές περιοχές, αυξάνει τον κίνδυνο υβριδισμού με σκύλους. Ο υβριδισμός μεταβάλλει τη γενετική σύνθεση των άγριων πληθυσμών λύκων, επηρεάζοντας φυσιολογικά, συμπεριφορικά και μορφολογικά χαρακτηριστικά τους και μειώνοντας την ικανότητά τους να επιβιώνουν στα φυσικά τους ενδιαιτήματα.
Τέλος, το είδος απειλείται και από την κατασκευή υποδομών μεγάλης κλίμακας, όπως αυτοκινητόδρομοι, ενεργειακές υποδομές κ.λπ. που προκαλούν κατάτμηση των βιοτόπων τους. Για να εξασφαλιστεί η επιβίωσή τους, είναι αναγκαίο ένα νομικό πλαίσιο που να τους προστατεύει.
ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ
Το Πρόγραμμα για τα Μεγάλα Σαρκοφάγα επικεντρώνεται στη διατήρηση των μεγάλων σαρκοφάγων ζώων, με στόχο τη βελτίωση της συνύπαρξης του λύκου με τον άνθρωπο, στην Ελλάδα. Η έμφαση δίνεται στον λύκο (Canis lupus), αν και ορισμένες δράσεις στοχεύουν επίσης και σε άλλα είδη μεγάλων σαρκοφάγων της χώρας, όπως το χρυσό τσακάλι (Canis aureus) και η καφέ αρκούδα (Ursus arctos).
Με στόχο τη βελτίωση της διακυβέρνησης και τη νομική προστασία για τους λύκους, θα ενεργοποιηθούν το “Παρατηρητήριο Μεγάλων Σαρκοφάγων”, που θα επικεντρώνεται στην οργάνωση συμμετοχικών διαδικασιών, για την κοινή επίλυση συγκρούσεων μεταξύ σαρκοφάγων και ανθρώπων, και η “Ομάδα Άμεσης Επέμβασης για τον Λύκο”, μια εξειδικευμένη ομάδα παρέμβασης, που θα αντιμετωπίζει άμεσα περιστατικά ακραίας εξοικείωσης λύκων, σε περιαστικές περιοχές.
Για την αύξηση της γνώσης για τον πληθυσμό και την αναπαραγωγή του λύκου στην Ελλάδα, αλλά και για την εκτίμηση του ρίσκου και του ποσοστού υβριδισμού, θα υλοποιηθεί συστηματική παρακολούθηση σε 45 περιοχές και θα πραγματοποιηθούν γενετικές αναλύσεις σε 200 δείγματα. Από τα στοιχεία που θα προκύψουν θα διαμορφωθούν οδηγίες που θα προωθηθούν στους αρμόδιους φορείς, για την αποτελεσματική διαχείριση της κατάστασης.
Τέλος, για την καλύτερη κατανόηση και την αύξηση της συμμετοχής των ενδιαφερόμενων ομάδων στην προστασία του λύκου, θα δημιουργηθεί εκπαιδευτικό υλικό για μαθητές και εκπαιδευτικούς, ενημερωτικό υλικό για το ευρύ κοινό, με στόχο την ευαισθητοποίηση, αλλά και ειδικά προγράμματα ανάπτυξης ικανοτήτων, για όσους επηρεάζονται άμεσα από την παρουσία και τη δράση των λύκων.