© Blue Panda - Hugo Hebbe / WWF France
Είδος

Πτεροφάλαινα

Τροφή

Τρέφεται κυρίως με κριλ, ένα είδος ζωοπλαγκτού, που μοιάζει με μικρή καραβίδα, αλλά και με μικρά ψάρια που σχηματίζουν κοπάδια (π.χ. σαρδέλες, γαύρους), καλαμάρια, καρκινοειδή.

Διαστάσεις

18-25μ. μήκος, 75 τόνοι βάρος.

Προσδόκιμο Ζωής

Φτάνει έως και τα 100 χρόνια.

Κατηγορία κινδύνου

Κινδυνεύον (IUCN, 2021)

Πρόκειται για το δεύτερο μεγαλύτερο ζώο του πλανήτη, το μεγαλύτερο της Ελλάδας και το ταχύτερο είδος φάλαινας παγκοσμίως. Προτιμά τα βαθιά πελαγικά νερά, όπου βρίσκονται και μεγάλες συγκεντρώσεις ζωοπλαγκτού που είναι το αγαπημένο της φαγητό.

Εξωτερικά χαρακτηριστικά

Διακρίνεται για το λεπτό και αεροδυναμικό της σχήμα και το μυτερό της ρύγχος, αλλά και το ραχιαίο πτερύγιό της σε σχήμα δρεπανιού. Το χρώμα της κυμαίνεται από γκρι-ασημί έως σκούρο γκρίζο στη ράχη, ενώ στην κοιλιά είναι λευκό. Χαρακτηριστική είναι η περιοχή των αναπνευστικών της οπών, η οποία είναι λίγο υπερυψωμένη και αποτελείται από δύο συμμετρικά και ανεξάρτητα ρουθούνια.

Βιότοπος

Την συναντάμε στα νερά του Β. Ιονίου, ενώ πιο σπάνια μπορεί να παρατηρηθεί και στο Αιγαίο πέλαγος. Απαντάται στα ανοιχτά νερά και πιο αραιά κοντά στις ακτές, δυτικά της Λευκάδας και της Κεφαλονιάς, με σποραδικές εμφανίσεις νότια της Πελοποννήσου, ανοιχτά της Γαύδου, νότια της Καρπάθου, και ακόμα και σε κλειστούς κόλπους, όπως ο Κορινθιακός και ο Σαρωνικός.

Πληθυσμός Ελλάδας

Δεν υπάρχουν λεπτομερή στοιχεία για τον ελληνικό πληθυσμό.

Fun Fact!

Η καρδιά της αντιστοιχεί στο μέγεθος ενός μικρού αυτοκινήτου!