© Νικόλας Σαμαράς / Click στη φύση / LIFE-IP 4 NATURA
Είδος

Καρχαρίες και σαλάχια

Τροφή

Ανάλογα με το είδος, τρέφονται με ένα ευρύ φάσμα θαλάσσιων οργανισμών συμπεριλαμβανομένων άλλων καρχαριών, ψαριών, καλαμαριών, καβουριών, γαρίδων, ακόμη και φώκιες, ενώ κάποια είδη τρέφονται με φυτοπλαγκτόν και ζωοπλαγκτόν.

Κατηγορία κινδύνου

Το Κόκκινο Βιβλίο Απειλούμενων Ζώων της Ελλάδας (2009), περιλαμβάνει 63 είδη εκ των οποίων τα 50 χαρακτηρίζονται ως «Μη Αξιολογημένα», ενώ όλα τα υπόλοιπα χαρακτηρίζονται ως απειλούμενα.

Με σταθερή παρουσία στη γη, εδώ και εκατομμύρια χρόνια, οι καρχαρίες και τα σαλάχια παίζουν καθοριστικό ρόλο στα θαλάσσια τροφικά πλέγματα.

Εξωτερικά χαρακτηριστικά

Τόσο οι καρχαρίες όσο και τα σαλάχια ανήκουν στην ομάδα των χονδριχθύων. Χονδριχθύες χαρακτηρίζονται τα ψάρια που έχουν σπόνδυλους από χόνδρο, σαγόνια και ζευγαρωτά πτερύγια, λέπια και δίχωρη καρδιά.

Οι καρχαρίες έχουν επίμηκες σώμα με μεγάλο κεφάλι και δυνατή ουρά, ενώ τα σαλάχια έχουν ατρακτοειδές σχήμα σώματος, πεπιεσμένο στην κοιλιά, και τα πτερύγιά τους ενώνονται με το κεφάλι.

Βιότοπος

Η Μεσόγειος Θάλασσα, παρότι μικρή σε έκταση, αποτελεί μία από τις σημαντικότερες περιοχές για τους χονδριχθύες. Ειδικότερα στην Ελλάδα εντοπίζουμε συνολικά 67 είδη.

Fun Fact!

Οι καρχαρίες δεν διαθέτουν νηκτική κύστη, κι έτσι πρέπει να κολυμπούν διαρκώς, για να παραμένουν σε συγκεκριμένο βάθος!