© Vincent Kneefel / WWF
Είδος

Φυσητήρας

Τροφή

Τρέφεται με καλαμάρια, χταπόδια και ψάρια.

Διαστάσεις

Έως 15μ. μήκος και 45 τόνοι βάρος (αρσενικά), 10μ. μήκος και 15 τόνοι βάρος (θηλυκά).

Προσδόκιμο Ζωής

Έως 70 χρόνια.

Κατηγορία κινδύνου

Κινδυνεύον (NECCA, 2024)

Ο φυσητήρας είναι θαλάσσιο θηλαστικό, που κατατάσσεται στην κατηγορία των οδοντοκητών (καθώς έχει δόντια), και το τρίτο μεγαλύτερο ζώο του πλανήτη. Οι καταδύσεις του μπορεί να διαρκέσουν ακόμη και 1.5 ώρα, ενώ εντύπωση προκαλεί πως ενώ τα θηλυκά του είδους σχηματίζουν κοινωνικές ομάδες με τα νεαρά άτομα, τα αρσενικά ζουν μόνα.

Εξωτερικά χαρακτηριστικά

Το σώμα του έχει σκούρο γκρι χρώμα, με το κεφάλι του να καταλαμβάνει έως και το ⅓ του συνολικού μήκους του. Η αναπνευστική του οπή βρίσκεται στο μπροστινό άκρο του κεφαλιού και πλευρικά στα αριστερά, και αποτελείται από ένα μόνο ρουθούνι.

Βιότοπος

Προτιμά τις περιοχές όπου το βάθος αυξάνεται απότομα και ο βυθός παρουσιάζει έντονο ανάγλυφο. Στην Μεσόγειο, ο βασικός βιότοπος για τους φυσητήρες είναι η Ελληνική Τάφρος, δηλαδή το τόξο που εκτείνεται από το Ιόνιο μέχρι την Ρόδο, ενώ τον συναντάμε επίσης στο Μυρτώο Πέλαγος καθώς και σε άλλες περιοχές του Αιγαίου.

Πληθυσμός Ελλάδας

Λιγότερα από 200 άτομα.

Fun Fact!

Είναι γνωστός για τον μεγαλύτερο εγκέφαλο που έχει καταγραφεί ποτέ στο ζωικό βασίλειο, με μέσο βάρος τα 8 κιλά (όταν ο ανθρώπινος ζυγίζει λιγότερο από 1.5 κιλό).