© Kaloust Paragamian / ΙΝΣΠΕΕ
Είδος

Νυχτερίδα

Τροφή

Τρέφεται σχεδόν αποκλειστικά με έντομα και άλλα αρθρόποδα, διαδραματίζοντας σημαντικό ρόλο ως ρυθμιστής των πληθυσμών νυκτόβιων εντόμων, που στην πλειοψηφία τους βλάπτουν τις καλλιέργειες και σε κάποιες περιπτώσεις και τον άνθρωπο.

Προσδόκιμο Ζωής

Περίπου 5 χρόνια, με κάποια είδη να μπορούν να φτάσουν μέχρι και τα 30 χρόνια.

Κατηγορία κινδύνου

Αρκετά από τα είδη νυχτερίδων της Ελλάδας είναι απειλούμενα, ενώ πολλά χαρακτηρίζονται ως ανεπαρκώς γνωστά για να αξιολογηθούν (Κόκκινο Βιβλίο των Απειλούμενων Ζώων της Ελλάδας, 009)

Οι νυχτερίδες σχηματίζουν την τάξη των Χειρόπτερων, που είναι η δεύτερη μεγαλύτερη κατηγορία θηλαστικών, με πάνω από 1.400 είδη παγκοσμίως, ενώ αποτελούν τα μοναδικά θηλαστικά με ικανότητα να πετούν, παρόλο που δεν διαθέτουν φτερά.

Εξωτερικά χαρακτηριστικά

Η νυχτερίδα έχει μικρό μέγεθος, το οποίο ποικίλει από είδος σε είδος. Η μεμβράνη που ενώνει τα μπροστινά με τα πίσω άκρα, αλλά και η ιδιομορφία στα οστά και τους μύες αυτών, είναι ο λόγος που μπορεί και πετάει και μάλιστα με ταχύτητα που φτάνει τα 20χλμ. ανά ώρα. Μέσα από υπερήχους που εκπέμπει, μπορεί να προσανατολιστεί και να αναγνωρίσει τη λεία της.

Βιότοπος

Ζει κυρίως σε σπήλαια, και σε άλλα φυσικά και ανθρωπογενή καταφύγια όπως ορυχεία, κουφάλες δέντρων, σχισμές σε βράχια κ.λπ.

Πληθυσμός Ελλάδας

Στην Ελλάδα ζουν 36 είδη Χειροπτέρων.

Fun Fact!

Αν και κάποιοι τα συσχετίζουν, οι νυχτερίδες είναι τόσο συγγενικές με τα ποντίκια, όσο και ο άνθρωπος.