© Μιχάλης Χατζηκύρκας/ Αρχείο Ελληνικής ΟΡΝΙΘΟΛΟΓΙΚΗΣ Εταιρείας
Είδος

Μαυροπετρίτης

Τροφή

Μέχρι και τα τέλη Ιουλίου (έναρξη αναπαραγωγικής περιόδου), τρέφεται κυρίως με μεγάλα έντομα όπως πεταλούδες, ιπτάμενα μυρμήγκια, λιβελούλες, τζιτζίκια και σκαθάρια. Κατά τη διάρκεια της επόμενης περιόδου και μέχρι τον Οκτώβριο, τρέφεται αποκλειστικά με μεταναστευτικά πουλιά, μία πηγή τροφής που, θεωρητικά, είναι ανεξάντλητη.

Διαστάσεις

37-46εκ. μήκος, 390γρ. βάρος.

Προσδόκιμο Ζωής

Υπολογίζεται σε 8-10 χρόνια.

Κατηγορία κινδύνου

Χαμηλού κινδύνου (Μεσόγειος, IUCN, 2021)

Πλήρως μεταναστευτικό είδος, με εξαιρετικά περιορισμένη κατανομή. Κατά τη μετανάστευσή του διανύει μέχρι και 9.000 χιλιόμετρα, πετώντας.

Εξωτερικά χαρακτηριστικά

Από τα πιο κομψά γεράκια. Είναι σκουρόχρωμο και μικρό, με μακριές φτερούγες και ουρά. Τα καλυπτήρια των πτερύγων του είναι σκούρα, σε αντίθεση με τα πιο ανοιχτόχρωμα φτερά πτήσης. Κάτω από τα μάτια του, παρατηρεί κανείς τη χαρακτηριστική, σκούρα τριγωνική κηλίδα, ενώ ο οφθαλμικός δακτύλιος είναι κίτρινος στα αρσενικά και κυανόγκριζος στα θηλυκά.

Βιότοπος

Διαχειμάζει στην Ανατολική Αφρική και ιδιαίτερα στη Μαδαγασκάρη και από τον Απρίλιο εμφανίζεται στα νησιά και τις νησίδες του Αιγαίου. Κατά την περίοδο της αναπαραγωγής, πάνω από το 85% του παγκόσμιου πληθυσμού του φιλοξενείται στη χώρα μας, καθιστώντας την την πλέον σημαντική για τη διατήρηση του είδους.

Πληθυσμός Ελλάδας

12.300 ζευγάρια

Fun Fact!

Την περίοδο που ο μαυροπετρίτης τρέφεται με μεταναστευτικά πουλιά, δεν μπορεί να τα συλλάβει στο έδαφος παρά μόνο στον αέρα, αφού συγκρουστεί μαζί τους. Μάλιστα, οι ταχύτητες που αναπτύσσει κατά την επίθεση, μπορούν να αγγίξουν μέχρι και τα 250χλμ. ανά ώρα.