© Joakim Odelberg
Είδος

Θαλάσσια χελώνα (καρέτα)

Τροφή

Με διατροφή που αποτελείται κυρίως από ασπόνδυλα του βένθους (γαστερόποδα, δίθυρα μαλάκια, δεκάποδα), οι θαλάσσιες χελώνες καρέτα είναι παμφάγα ζώα.

Διαστάσεις

75-100εκ. μήκος, 100-135 κιλά βάρος.

Προσδόκιμο Ζωής

Έως 100 χρόνια.

Κατηγορία κινδύνου

Χαμηλού κινδύνου (IUCN, 2015)

Οι χελώνες καρέτα είναι ένα από τα πιο εμβληματικά είδη των μεσογειακών θαλασσών, αφού συμβάλλουν καθοριστικά στη διατήρηση της υγείας των κοραλλιογενών υφάλων και των θαλάσσιων λιβαδιών, ενώ αποτελούν επίσης ένα από τα επτά είδη θαλάσσιων χελωνών, στον πλανήτη.

Εξωτερικά χαρακτηριστικά

Έχει μεγάλο κεφάλι, πολύ ισχυρό ράμφος και δεν έχει δόντια. Το καβούκι έχει συνήθως οβάλ σχήμα, με ραχιαίες πλάκες, σε αντίθεση με τις χελώνες της στεριάς και των γλυκών νερών που συνήθως έχουν κελύφη σε σχήμα θόλου. Τα πρόσθια πτερύγια έχουν δύο νύχια και τα πίσω δύο ή τρία.

Ωοτοκία

Κάθε 2-3 χρόνια, οι θηλυκές χελώνες επιστρέφουν για να γεννήσουν στις ίδιες παραλίες όπου γεννήθηκαν. Η περίοδος ωοτοκίας ξεκινά Μάιο και τελειώνει Οκτώβριο. Σε κάθε αναπαραγωγική περίοδο, μια καρέτα φτιάχνει 2-3 φωλιές, αφήνοντας στην κάθε μία συνολικά έως 120 αυγά. Η επώαση διαρκεί περίπου 55 μέρες και από τα χελωνάκια που εκκολάπτονται, μόνο 1 στα 1.000 καταφέρνει να ενηλικιωθεί.

Βιότοπος

Μεταναστευτικό είδος που συναντάται σε όλα τα μήκη και πλάτη των ελληνικών θαλασσών. Στην Ελλάδα φιλοξενούμε το 60% περίπου των φωλιών όλης της Μεσογείου, με 2 από αυτές να ανήκουν στις σημαντικότερες παραλίες για την αναπαραγωγή και φωλεοποίηση της καρέτα στην Μεσόγειο (Κόλπος Λαγανά, Ζάκυνθος και Ν. Κυπαρισσιακός κόλπος, Δ. Πελοπόννησος).

Πληθυσμός Ελλάδας

Δεν υπάρχουν λεπτομερή στοιχεία για τον ελληνικό πληθυσμό.

Fun Fact!

Υπολογίζεται ότι η θαλάσσια χελώνα υπήρχε πριν την εξαφάνιση των δεινοσαύρων, 65 εκατομμύρια χρόνια πριν.