Πρόγραμμα

ΑΙΤΙΕΣ ΚΑΙ ΠΑΡΑΓΟΝΤΕΣ ΘΑΝΑΤΟΥ, ΤΡΑΥΜΑΤΙΣΜΩΝ ΚΑΙ ΑΣΘΕΝΕΙΩΝ ΑΓΡΙΩΝ ΖΩΩΝ

ΑΙΤΙΕΣ ΚΑΙ ΠΑΡΑΓΟΝΤΕΣ ΘΑΝΑΤΟΥ, ΤΡΑΥΜΑΤΙΣΜΩΝ ΚΑΙ ΑΣΘΕΝΕΙΩΝ ΑΓΡΙΩΝ ΖΩΩΝ
© ANIMA

Είδη

Πουλιά (αρπακτικά, νυκτόβια, υδρόβια, παρυδάτια), μεγάλα σαρκοφάγα θηλαστικά (κόκκινες αλεπούδες, χρυσά τσακάλια, ασβοί, κουνάβια), νυχτερίδες.

Φορέας

Σύλλογος Προστασίας Άγριας Ζωής (ANIMA)

Διάρκεια Προγράμματος

Φεβρουάριος 2023 - Δεκέμβριος 2026

Περιοχή

Ελλάδα

Η ΑΝΑΓΚΗ

Για την αποτελεσματική προάσπιση των ειδών και των βιοτόπων τους, ένα βασικό πρώτο βήμα είναι να κατανοήσουμε τις ανθρώπινες δραστηριότητες, που συμβάλλουν στη μείωση των πληθυσμών της άγριας πανίδας. Εντοπίζοντας αυτές τις απειλές, μπορούμε να διαμορφώσουμε τις προσπάθειές μας, ώστε να είναι στοχευμένες και προσαρμοσμένες στα συγκεκριμένα ζητήματα που πρέπει να διαχειριστούμε.

Όμως, πέρα από τις ανθρώπινες δραστηριότητες, οι πληθυσμοί της άγριας ζωής απειλούνται και από διάφορες ασθένειες. Για την παροχή αποτελεσματικής θεραπείας, είναι σημαντικό τα κέντρα φροντίδας να έχουν πρόσβαση σε ακριβή στοιχεία για τα αίτια της νόσου και να διαθέτουν κατάλληλα πρωτόκολλα θεραπείας, ανά περίπτωση. Ο εντοπισμός των παθολογικών και περιβαλλοντικών παραγόντων που ευθύνονται για ασθένειες (όπως ιοί, μυκητιάσεις και δηλητηριάσεις), καθώς και η διεξαγωγή ελέγχων, για την αποτύπωση της υγείας της άγριας πανίδας, είναι η απάντηση για την ανάπτυξη κατάλληλων θεραπειών.

ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ

Στόχος του προγράμματος, είναι να επικεντρωθεί στα κενά γνώσης, γύρω από τις αιτίες και τους παράγοντες που συμβάλλουν στον τραυματισμό, τις ασθένειες και τον θάνατο των άγριων ζώων (με έμφαση στα αρπακτικά, νυκτόβια, υδρόβια και παραθαλάσσια πτηνά, σαρκοφάγα θηλαστικά -ιδιαίτερα αλεπούδες, τσακάλια, ασβούς, κουνάβια- και νυχτερίδες). Στοιχεία που αποτελούν «κλειδί» για την ανάπτυξη στοχευμένων και αποτελεσματικών μέτρων προστασίας των ειδών.

Οι δράσεις του προγράμματος περιλαμβάνουν πολυπαραγοντικές στατιστικές αναλύσεις, βασισμένες σε δεδομένα που συνέλεξε η ANIMA τα τελευταία 18 χρόνια (~60.000 περιστατικά), με σκοπό να προσδιοριστούν οι βασικοί λόγοι που τα ζώα εισάγονται στα κέντρα φροντίδας. Ως εκ τούτου, θα μπορούν να διευκρινιστούν και οι κύριες ανθρωπογενείς απειλές, ανά ταξινομική ομάδα, αποσαφηνίζοντας αν παρουσιάζουν σταθερή συχνότητα ή εποχιακή διακύμανση.

Επιπλέον, εργαστηριακοί έλεγχοι σε άρρωστα ή νεκρά ζώα, βοηθούν στην έγκαιρη διάγνωση των ασθενειών και διευκολύνουν την ανάπτυξη αποτελεσματικής θεραπείας. Φυσικά, τα παραπάνω λειτουργούν και ως προειδοποίηση για πιθανές μεταδοτικές μολυσματικές ασθένειες και ενδεχόμενη τοξική ή άλλη εκτεταμένη ρύπανση σε μια περιοχή.

Οι έλεγχοι παρέχουν επίσης πληροφορίες για τις ουσίες που χρησιμοποιούνται συχνότερα σε δηλητηριασμένα δολώματα, έτσι ώστε τα κέντρα φροντίδας άγριας ζωής να είναι εφοδιασμένα με τα κατάλληλα αντίδοτα.