Πρόγραμμα

obSERVING NATURE

obSERVING NATURE
© iSea

Είδη

Καρχαρίες και σαλάχια

Φορέας

iSea

Διάρκεια Προγράμματος

Μάρτιος 2023 - Δεκέμβριος 2025

Περιοχή

Ελλάδα

Η ΑΝΑΓΚΗ

Οι ελληνικές θάλασσες φιλοξενούν τουλάχιστον 67 είδη χονδριχθύων (ψάρια με σπόνδυλους από χόνδρο). Σε αυτήν την ταξινομική ομάδα συγκαταλέγονται οι καρχαρίες και τα σαλάχια, ζώα με πολύ σημαντικό ρόλο για τα θαλάσσια οικοσυστήματα, που όμως απειλούνται από παράνομο εμπόριο και παρεμπίπτουσα αλιεία.

Η ενίσχυση της γνώσης και της ευαισθητοποίησης των καταναλωτών, σε συνδυασμό με την παροχή καινοτόμων επιστημονικών και τεχνικών εργαλείων στις αρχές και τους αλιείς, θα δώσει τη δυνατότητα σε όλους τους εμπλεκόμενους φορείς να ελαχιστοποιήσουν το παράνομο εμπόριο.

Η αύξηση της επιστημονικής γνώσης είναι επίσης απαραίτητη για την αποτελεσματική προστασία και άλλων ειδών, μεγάλης επίσης οικολογικής σημασίας, και στηρίζεται στη συλλογή δεδομένων. Στη διαδικασία αυτή μπορεί να συμβάλει σημαντικά η Επιστήμη των Πολιτών.

ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ

Το πρόγραμμα της iSea αποτελεί ένα μεγάλο εγχείρημα, για την προστασία των προστατευόμενων ειδών καρχαρία και σαλαχιού, αντιμετωπίζοντας την παρεμπίπτουσα αλιεία και το παράνομο εμπόριο. Και σκοπεύει να το καταφέρει, μέσα από την ευαισθητοποίηση και ενημέρωση των αλιέων και των αρμόδιων ελεγκτικών αρχών για το ισχύον νομικό πλαίσιο, την παροχή εργαλείου ταχείας ανίχνευσης των προστατευόμενων ειδών στις αρχές, την τροποποίηση των αλιευτικών σκαφών και την εκπαίδευση των αλιέων στις βέλτιστες πρακτικές χειρισμού- απελευθέρωσης καρχαριών και σαλαχιών, με στόχο την αύξηση των ποσοστών επιβίωσής τους μετά την επιστροφή τους στη θάλασσα.

Στο σκέλος του προγράμματος που αφορά στην αύξηση της γνώσης για τα εμβληματικά είδη, ιδιαίτερα τα λιγότερο γνωστά, και την ενίσχυση της επιστημονικής έρευνας πάνω στη βιοποικιλότητα, η iSea θα βελτιώσει τα υφιστάμενα εργαλεία Επιστήμης των Πολιτών.

Στόχος, να διευρύνει την κοινότητα των πολιτών που ασχολείται με την παρακολούθηση της βιοποικιλότητας και να εκπαιδεύσει περισσότερους επιστήμονες στην αξιοποίηση δεδομένων που παρέχονται μέσω της Επιστήμης των Πολιτών. Μέσα από αυτό το πρίσμα, η iSea αναβαθμίζει την πλατφόρμα iNaturalistGR, διοργανώνει διαδικτυακά σεμινάρια και εντατικές μελέτες (BioBlitzes), ενώ στοχεύει να ενεργοποιήσει ακόμα περισσότερους νέους στον επιστημονικό χώρο, με δια ζώσης σεμινάρια για φοιτητές πανεπιστημίου.