Ξεκίνησε η εθνική απογραφή του Μαυροπετρίτη από την Ελληνική ΟΡΝΙΘΟΛΟΓΙΚΗ Εταιρεία!
©Stig F. Olsen/ Αρχείο Ελληνικής ΟΡΝΙΘΟΛΟΓΙΚΗΣ Εταιρείας

Ξεκίνησε η εθνική απογραφή του Μαυροπετρίτη από την Ελληνική ΟΡΝΙΘΟΛΟΓΙΚΗ Εταιρεία!

Για έναν μήνα, #ΜετράμεΒαρβάκια!

Με το σύνθημα «Για έναν μήνα, #ΜετράμεΒαρβάκια», ξεκίνησε η μεγάλη εθνική απογραφή του Μαυροπετρίτη, στο πλαίσιο του προγράμματος της Ελληνικής ΟΡΝΙΘΟΛΟΓΙΚΗΣ Εταιρείας, «Προστατεύοντας τον Μαυροπετρίτη στην Ελλάδα»!

Το διάστημα 20 Αυγούστου έως 20 Σεπτεμβρίου 2024, δεκάδες ερευνητές και έμπειροι εθελοντές παρατηρητές πουλιών θα επισκεφθούν πάνω από 1.000 νησιά και νησίδες στο Αιγαίο και το Ιόνιο, δύο δεκαετίες μετά την τελευταία απογραφή του εμβληματικού αυτού είδους.

Κύριος στόχος της απογραφής είναι η ανανέωση της γνώσης και η επανεκτίμηση της κατάστασης διατήρησης αυτού του είδους που, τις τελευταίες δεκαετίες, αντιμετωπίζει πολλές νέες απειλές, οι περισσότερες από τις οποίες συνδέονται ή οφείλονται εξ’ ολοκλήρου στην κλιματική αλλαγή, όπως είναι η μείωση της αναπαραγωγικής επιτυχίας, η απώλεια κατάλληλων τόπων αναπαραγωγής και διαχείμασης και η έλλειψη τροφής.

Η σημασία και η ευθύνη της Ελλάδας για την επιβίωση του “Πειρατή του Αιγαίου” είναι τεράστια, καθώς στη χώρα μας φωλιάζει πάνω από το 80% του παγκόσμιου πληθυσμού του είδους!

Περισσότερες πληροφορίες για το πρόγραμμα θα βρείτε εδώ.

Εδώ μπορείτε να μάθετε περισσότερα για τον Μαυροπετρίτη.